Rigmand skrinlægger biotekdrøm

Den stenrige ejendomsmatator Torben Rønje kan ikke finde finansiering til sit ene danske biotekhåb. Udviklingsprojekterne stoppes, og der mangler mere end 17 mio. kr. i kassen.

Han har penge nok, men han vil ikke selv have dem op ad lommen for at holde liv i det danske biotekselskab Nensius Research. Rigmanden Torben Rønje, der er god for flere hundrede millioner kroner, og som ejer 60 pct. af Nensius Research, trækker stort set stikket.

Det fremgår af årsrapporten for Nensius Research, der kan notere et underskud for året på 35,2 mio. kr. og ved udgangen af 2013 havde en egenkapital, der var negativ med 17,3 mio. kr.

”Ledelsen finder årets resultat utilfredsstillende. Selskabet har ultimo året måtte sætte deres udviklingsprojekter i bero, da det ikke længere er muligt at fremskaffe den nødvendige finansiering. Aktiverede udviklingsomkostninger og værdi af datterselskab er derfor i regnskabet nedskrevet til henholdsvis DKK 0 og t.DKK 377,” fremgår det af regnskabet.

En minimalt lysglimt

Der holdes dog fortsat en meget lille dør åben for, at det nu næsten hedengangne biotekselskab, som har fokuseret på forskning og produktudvikling af lægemidler til degenerative sygdomme i centralnervesystemet, kan komme i gang igen. Det vil altså sige sygdomme som blandt andet Alzheimers og Parkinsons.

”Det er muligt, at udviklingsprojekterne senere genoptages såfremt den nødvendige finansiering er tilstede, hvorfor selskabets drift bibeholdes med lavest mulige omkostninger. Ud fra forudsætningen om drift af selskabet med lavest mulige omkostninger, er det ledelsens opfattelse, at den nødvendige likviditet til selskabets fortsatte drift vil være tilstede i form af finansiering fra ejerkredsen,” lyder det i årsrapportens ledelsesberetning.

Udover Torben Rønje ejer også nu forhenværende direktør i Nensius Research Morten Weidner en stor del af selskabet, nemlig de resterende 40 pct. igennem Acturus ApS.

Langt fra alene

De to Rønje-brødre, der udover Torben Rønje også tæller Ib Henrik Rønje, er langt fra de eneste danske rigmænd, som igennem de seneste efterhånden mange år har kastet deres kærlighed på dansk life science i håbet om den store gevinst. Det gælder også blandt andet Danfoss-chefen Jørgen Mads Clausen, fhv. Capinordic-direktør Lasse Lindblad, Sorø-investor Lorentz Jørgensen, fhv. finansboss Henning Kruse Petersen, og familien Bagger-Sørensen, som tjente en formue på at sælge Dandy-koncernen for år tilbage.

En stor del af projekterne er blevet lukket ned, men flere af investeringerne ser nu i dag ud til virkelig at have fået luft under vingerne. Det gælder ikke mindst biotekselskabet Serendex, som Lasse Lindblad står bag, og som Lorentz Jørgensen er storaktionær i.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Torben Rønje eller Morten Sloth Weidner. I selskabet Asiros, hvor Morten Sloth Weidner i dag er adm. direktør, lyder beskeden, at han først er tilbage den 2. juni 2014. Noget tyder dog på, at Nensius Research er lukket helt ned, for selskabets hovednummer er ude af funktion.

Sendte selskab i graven

Rønje-brødrene måtte tilbage i august 2010 opgive et andet af deres biotekprojekter. Det drejer sig om selskabet BSP Pharma, som man lod gå konkurs.

"Denne investering var en af nitterne, og når der ikke er nogen fremtid i selskabet, så er det den rigtige måde at lukke det ned på," sagde Ib Henrik Rønje til Børsen ved den lejlighed.

De to brødre har dog fortsat et sidste skud i bøssen inden for life science-branchen. Igennem selskabet Kapitalformidlings Instituttet A/S ejer de to nemlig 60 pct. af Astion Pharma. Direktørposten i det selskab overgik fra Morten Sloth Weidner til Morten Just Petersen den 1. maj 2014, fremgår det af erhvervsdatabasen BIQ. Ifølge selvsamme database er Moren Sloth Weidner dog stadig involveret i Astion Pharma i den forstand, at Acturus ApS ejer 22 pct.

Tog Sjælsø Gruppen mod himlen

Ib Henrik Rønje og Torben Rønje, har siden 1977 beskæftiget sig med køb, salg og udvikling af bolig- og erhvervsejendomme. I perioden 1981-2009 udviklede de Sjælsø Gruppen til en milliardforretning. I 2006 opnåede selskabet en markedsværdi på ca. 7 mia. kr. - Danmarks på daværende tidspunkt ubetinget største ejendomsudviklingsselskab.

I 2009 forlod både Ib Henrik Rønje og Torben Rønje Sjælsø Gruppen, for at fokusere på udviklingen af ejendomporteføljen i Kongeegen A/S, som de stiftede tilbage i 1999. Sjælsø Gruppen er som bekendt i dag konkurs.

Ifølge Kongeegen er Kapitalformidlings Instituttet A/S 100 pct. ejet af Torben Rønje, mens Ib Henrik Rønjes private investeringsselskab hedder IHR Holding ApS.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også