500 lever-patienter får adgang til super-medicin

Myndighederne anbefaler nu lægerne at give hårdt ramte hepatitis-patienter ny, meget dyr medicin fra Gilead.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

500 danske patienter, der er hårdt ramte af leversygdommen hepatitis C, får nu adgang til et nyt, stærkt efterspurgt og enormt dyrt lægemiddel, der i flere tilfælde kan kurere sygdommen.

Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin, RADS, har således på deres møde d. 8. maj drøftet et udkast til en opdateret hepatitis behandlingsvejledning.

Den nye opdatering af behandlingen af hepatitis indebærer, at ca. 500 patienter med alvorlig påvirkning af leverfunktion kan komme i betragtning til behandling med Gileads Sovaldi (sofosbuvir) og lægemiddelstoffet simeprevir, som kommer på markedet i løbet af ganske kort tid. En fuld behandling koster flere hundrede tusinde kroner.

”Det er godt, at vi nu har fået suppleret hepatitisvejledningen med de nye lægemidler, som har vist stor effekt og få bivirkninger sammenlignet med den gældende standardbehandling. Lægemidlerne vil derfor også uden tvivl øge kvaliteten i behandlingen. Vi afventer netop nu resultatet af flere kliniske studier og adskillige nye lægemidler på området, og derfor vil vi løbende opdatere vores vejledning i den kommende tid,” udtaler Jørgen Schøler Kristensen, der er formand for RADS, i en pressemeddelelse.

En gruppe hepatitispatienter, "Aktive hepatitispatienter" anført af Søren Holm, har sammen med Aids Fondet været stærkt utilfredse med, at de må vente på den nye behandling. Holm hilser den ny vejledning velkommen - men han efterlyser mere handling:

"Det er uden tvivl et godt skridt i den rigtige retning, et udtryk for at RADS har lyttet til den offentlige mening og ikke mindst har taget udsagn fra patienter og læger til sig. Men samtidig skal vi holde for øje, at så længe der findes mennesker med diagnosen hepatitis – så er målet ikke nået. Vi skal have alle med," skriver han i en email og tilføjer:

"Indgangen til arbejdet fremover må være ovenstående samt hurtigst mulig en ny National Handlingsplan og et praktisk samarbejde for at afdække mørketallene."

Biosimilære lægemidler er på lige fod

På det samme møde har RADS haft en drøftelse af, hvordan man fremadrettet skal håndtere brugen af biosimillære lægemidler.

Her nåede rådet til enighed om, at udgangspunktet må være, at biosimilære lægemidler skal anvendes til såvel nye som gamle patienter.

”Jeg finder RADS' beslutning helt naturlig. EMA har vurderet, at lægemidlerne er nøjagtigt lige så gode som originallægemidlet. Så skal vi naturligvis også anvende lægemidlerne med mindre, der er noget sundhedsfagligt, der forhindrer dette,” udtaler Jørgen Schøler Kristensen i pressemeddelelsen.

Der vil i de kommende år blive markedsført en række nye biosimilære lægemidler i Danmark. De biosimilære lægemidler er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) til samme anvendelse som originallægemidlet.

 Tvivl om betalingsvilje for nye biologiske lægemidler

 Hepatitis kan blive elimineret

 Hepatitispatienter oprørte over mangel på ny medicin 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også