Industri advarer mod ældre lægemidler

Lif  kalder det betænkeligt, at Medicinaltilskudsnævnet i sin indstilling tillægger antipsykose-lægemidlers pris så stor vægt i forhold til dets behandlingsmæssige kvaliteter.
Foto: LIF
Foto: LIF

De danskere, der fremover skal have antipsykotiske lægemidler, risikerer kun at få den næstbedste behandling, hvis et nyt forslag fra Medicinaltilskudsnævnet vedtages.

Sådan lyder advarslen fra den danske lægemiddelindustris brancheorganisation Lif i en henvendelse til Medicinaltilskudsnævnet.

I det forslag er den overordnede strategi, at det er mere rationelt at starte behandlingen med et af de billigste behandlingsalternativer. Og for at tilskynde lægerne til det, anbefaler Medicintilskudsnævnet at klausulere tilskud til de dyre lægemidler

MedWatch beskrev for nylig, hvordan Medicintilskudsnævnet, der rådgiver Sundhedsstyrelsen i sager om medicintilskud fra regionerne, nu har rettet skytset mod de især de dyre antipsykotika. Tiltag, der bl.a.kan gå ud over flere af Lundbeck og partneren Otsukas lægemidler i Danmark.

Det er det, der nu får Lif til at reagere.

Med forslaget lægger Medicintilskudsnævnet overordnet set op til at fastholde det generelle almene tilskud til en række relativt billige 1.- og 2. generations antipsykotiske lægemidler, mens de relativt dyrere 2. generations antipsykotiske lægemidler tildeles generelt klausuleret tilskud. Enkelte 1. generations antipsykotika fratages generelt tilskud, hedder det fra Lif.

”Det er betænkeligt, at nævnet i sin indstilling tillægger lægemidlets pris så stor vægt i forhold til dets behandlingsmæssige kvaliteter, at det konsekvent er de relativt billige lægemidler, der fremhæves som 1.-valg og tildeles generelt alment tilskud. Det vil medføre, at man i den primære sundhedssektor ikke udnytter det fulde behandlingspotentiale ved de lægemidler, der markedsføres i Danmark,” skriver Lifs viceadm. direktør Henrik Vestergaard til nævnet.

En paradoksal udvikling

Han peger også på, at omkostningerne til den medicinske behandling kun udgør en marginal andel af de samlede årlige omkostninger for en patient med skizofreni.

”Set i lyset af, at Ministeren for sundhed og forebyggelse ved flere lejligheder har udtrykt ønske om at løfte kvaliteten af behandlingen af psykisk syge, og at de offentlige udgifter til medicintilskud er faldet med ca. 1,4 mia. kr. siden 201O, er det paradoksalt, at man ikke har fundet økonomisk råderum til at fastholde det generelle tilskud til disse lægemidler,” understreger Henrik Vestergaard.

Høringsfristen udløber den 30. januar 2014.

Brancheforeningen mener dog trods den nye advarsel, at Medicinaltilskudsnævnet har bevæget sig i den rigtige retning.

"Lif har tidligere været endog meget kritik overfor Medicintilskudsnævnets revurderinger, som i enkelte tilfælde helt har fjernet tilskuddet til de bedste behandlinger. Det så man blandt andet i forbindelse med revurderingen af tilskud til smertestillende medicin," skriver Lif i en mail til MedWatch.

Du kan læse Lif brev til nævnet her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også