Novo A/S kaster kæmpesum efter biotekfirma

Novo A/S har åbnet op for investeringskontoen og kanaliseret et trecifret millionbeløb hen til amerikanske Ophthotech. Markedet for firmaets hovedkandidat er svimlende, og Novo A/S kan stå til at få en betydelig portion af den potentielle gevinst.

Det amerikanske biotekselskab Ophthotech har fået sig en betydelig pengesum af storinvestoren, det danske investeringsselskab Novo A/S, som ejer over 25 pct. af firmaet.

Summen til Ophthotech lyder i denne omgang på 41,7 mio. dollars, altså 227 mio. kr., efter at biotekselskabet har nået en aftalt milepæl i arbejdet med to af de centrale fase 3-forsøg, som tester lægemiddelkandidaten Fovista til behandling af øjensygdommen våd AMD, en aggressiv form for såkaldt aldersrelateret makula degeneration.

”Milepælsbetalingen betyder, at arbejdet er kommet i gang, at der er sat sites op, og at der er et antal patienter indrolleret. Det er et stort studie med over 1600 patienter i alt i tre fase 3 studier. Det betyder, at det er oppe og køre på skinner, og det buldrer derudaf,” siger Thomas Dyrberg, senior partner i Novo A/S.

Astronomiske beløb

Pengene er anden milepælsudbetaling af en royalty-aftale på 125 mio. dollars (685 mio. kr.), som Novo A/S og Ophthotech indgik i maj 2013, mod at Novo får en ikke offentliggjort del af den fremtidige royaltybetaling, hvis behandlingen når markedet. Et marked, der i dag henter adskillige milliarder ned på toplinjerne for dem, der står med en effektiv behandling af våd AMD.

”Markedet for behandling med anti-VEGF, altså Lucentis og Eylea, er stort på verdensplan – over 5 mia. dollar til behandling af den samme sygdom. Det, der har gjort os og markedet begejstrede, er, at det er et etableret marked, men hvor der fortsat ses muligheder for ekspansion både med bedre kliniske resultater og med plads til en betydelig kommerciel udvikling af feltet.”

Nøgleåret er 2016

Patienterne får i dag antistoflægemidlet Lucentis fra Roche eller Eylea fra Bayer. Ophthotech har i fase 2 vist, at hvis man kombinerer standardbehandlingen Lucentis med Fovista, får man en kombineret effekt, der er 62 pct. bedre end Lucentis alene.

Ophthotech forventer at stå med resultater fra fase 3-studierne i hånden i 2016 og samtidig indsende registreringsansøgning hos de første sundhedsmyndigheder i 2016.

Ophthotech gik på børsen til kurs 22 og ligger lige nu på omkring 30 dollar. Man havde før børsnoteringen i september 2013 forventet at notere sig til kurs 14-16, men rejste omkring dobbelt så meget kapital, som man først havde forventet at rejse på børsen. Biotekselskabet er ledet af en respekteret forskergruppe, der arbejdede sammen ved biotekselskabet Eyetech og som bragte den første anti-VEGF-behandling Macugen gennem en godkendelse og på markedet.

Danmark i skyggen

En samlet investering på 125 mio. dollars i royalty-aftalen sammen med yderligere aktiekøb er tunge beløb, også for en af Danmarks største pengetanke, og det er beløb, som sjældent ses i dansk life science-kontekst.

”Vi har hele tiden sagt, at vi investerer der, hvor vi mener, vi ser de bedste muligheder, og vi ser mange gode muligheder i USA. Vi er meget interesserede i at investere i Danmark og Europa, men vi er styret af primært at investere, der hvor vi ser de bedste muligheder,” siger Thomas Dyrberg.

Er der en tendens til, at der kommer flere penge i amerikansk biotek, også for Novo A/S’ vedkommende?

”Det må vi sige ja til. USA er klart det største enkeltområde, hvor vi har de største og flest investeringer i.”

Læs pressemeddelelsen fra Ophthotech her.

 Kolding: "Lidt af et drømmejob" 

 Novo-formand: Derfor valgte vi Eivind Kolding 

 Eivind Kolding ny adm. direktør i Novo A/S

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også