MedWatch

Norsk biotekselskab fusionerer med dansk

Et norsk og et dansk biotekselskab har fusioneret med det norske selskab som det fortsættende. En tidligere Lundbeck-forskningsdirektør er bindeleddet.

Foto: Colourbox

Per 8. juli er det danske biotekselskab Phlogo ophørt med at eksistere. Årsagen er en fusion med det norske, børsnoterede biotekselskab Serodus, som sidstnævntes aktionærer mandag godkendte på en ekstraordinær generalforsamling i Oslo.

Phlogo er et spin-out fra Københavns Universitet, hvor de to forskere Elisabeth Marianna Bock og Vladimir Berezin tog kontakt til den tidligere Lundbeck-forskningsdirektør Eva Steiness kort tid, efter at hun stoppede hos Zealand Pharma, som hun i sin tid var med til at stifte.

”De spurgte mig, om vi skulle prøve at lave noget sammen, hvilket vi endte med at gøre, og det var starten på Phlogo, hvorefter vi indlicenserede et patent fra Københavns Universitet.”

Selskabets hovedaktiv er stoffet Ph-8, der hæmmer eller betændelsesreaktioner, og i realiteten er der mange lidelser, der er forbundet med betændelsesreaktioner.

En bedre havn

”I Serodus fokuserer vi på den betændelsesreaktion, der kommer i forbindelse med en blodprop i hjertet. I den situation, hvor der kommer en nedsat mængde blod, og dermed nedsat ilt, så starter der en kaskade af betændelsesreaktioner, som intet har med bakterier eller vira at gøre,” forklarer Eva Steiness og uddyber:

”Det medfører altså en række destruktive processer. Hvis man kunne hæmme dem, så ville skaden efter en blodprop i hjertet blive mindre. Det vil vi gerne opnå med et af vores stoffer, og det er her, at Phlogo er interessant for Serodus.”

Eva Steiness blev CEO i Serodus i juni 2010, mens hun trak sig som CEO for Phlogo i marts 2013. Hun forblev dog bestyrelsesformand for det danske selskab.

Læs mere: Kendt biotek-kvinde trækker sig fra dansk biotekselskab

”Hele det basale, forskningsmæssige blev kortlagt i Phlogo. Når man skal videre i udviklingen, så er spørgsmålet, om det er et lillebitte selskab, som skal stå for det, eller om man måske kunne finde en bedre havn. Bindeleddet blev så mig indledningsvist,” siger han og tilføjer:

”Men lige så snart jeg havde formuleret muligheden, så trådte jeg ud af forhandlingerne. Jeg kan jo ikke deltage, når jeg har en part i begge selskaber. Der overtog Serodus’ bestyrelsesformand og forskningsdirektøren, samt Phlogos nye direktør, Torben Skarsfeldt.”

Engel fra Dako

Due diligence blev foretaget af Serudos’ CSO, Trygve Gulbrandsen, og den var ifølge Eva Steiness ’meget positiv’.

”Derefter gik man i gang med at forhandle betingelserne for en evt. fusion, og jeg var ikke med inde i noget af det forløb.”

For Phlogos vedkommende var det således bestyrelsesmedlem og advokat Søren Elmann Ingerslev, der også havde tæt kontakt til den business angel, der i sin tid investerede i Phlogo.

Englen er Viggo Harboe, tidligere hovedaktionær og bestyrelsesmedlem i det danske diagnostikselskab Dako, inden det blev solgt til det svenske investeringsfirma EQT.

Fra direktør til projektleder

Torben Skarsfeldt flytter med over til Serodus som projektleder, Phlogo afmeldes som selskab, og de to forskere har fået aktier i Serodus tilsvarende deres ejerandel i Phlogo.

Derudover får Viggo Harboe selvsagt også en aktiepost i Serodus, ligesom Eva Steiness’ konsulentfirma, Newpharma.dk’s ejerandel i Phlogo bliver konverteret til en aktiepost i Serodus, hvorefter konsulentfirmaet har en samlet aktiepost på 5,54 pct.

I alt modtager Viggo Harboe, de to forskere og Newpharma.dk en samlet betaling på 5,14 mio. norske kroner. Det er en fuldt ud aktiebaseret handel, så parterne får en ejerandel i Serodus på i alt 14,29 pct.

 Hård børsstart for Steiness' norske firma

 Steiness: Derfor går vi på børsen

 Dansker tager norsk biotekfirma på børsen 

Mere fra MedWatch

Genmab-partner trækker sig fra samarbejde

Abbvie ønsker ikke længere at udvikle en fælles kræftkandidat med Genmab, men biotekselskabet skal stadig betale royalites af et eventuelt fremtidigt salg ved kommercialisering.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier