MedWatch

Analytiker: Mørke skyer trækker op om Novo og Lundbeck

De danske medicinal-aktier er dyre i forhold til storkonkurrenter, hedder det i analyse.

Foto: Mik Eskestad/ Jyllands-Posten

Den globale farmaceutiske aktiesektor har haft solid fremgang i årets første kvartal, og aktiekurserne for alle de større medicinalselskaber er i pæne plusser siden nytår. Men det skal man ikke lade sig snyde af. Går man bag om udviklingen i de to danske medicinalgiganter, Novo Nordisk og Lundbeck, trækker de mørke skyer sammen.

Det skriver biotekanalytiker Peter Aabo fra Nordic Biotech i en analyse i Økonomisk Ugebrev – en analyse, der - i parentes bemærket - er skrevet før dagens positive meddelelser fra Lundbeck.

”For Novo Nordisk kan det få stor betydning, at FDA – de amerikanske sundhedsmyndigheder – 14. marts meddelte, at man vil undersøge en ny klasse af diabetesmedicin for mulig forbindelse til alvorlige bivirkninger/dødsfald relateret til udvikling af kræft og betændelse i bugspytkirtlen,” skriver han i ugebrevet og tilføjer, at de europæiske sundhedsmyndigheder 26. marts EMA fulgte trop og meddelte, at man ligeledes vil indlede en undersøgelse af disse lægemidler.

Et vanskeligt kvartal

Generelt vurderer Peter Aabo, at 1. kvartal har været vanskeligt for Novo Nordisk, som i midten af februar højst overraskende også måtte se dets nye insulinpræparat Tresiba blive afvist i USA med et krav om flere studier af sikkerhedsprofilen.

I 2013 er Novo Nordisk indtil videre steget med ca. 2 procent, og aktien har dermed underperformet i forhold til sine direkte peers inden for diabetes.

”Eli Lilly er således oppe med 16 procent, mens både Merck og Novartis er oppe med 11 procent og Sanofi er i plus 7 procent. På Price/Earnings (aktiekurs målt mod forventet indtjening) handles Novo Nordisk netop nu til P/E på 24, mens Eli Lilly handles til 16, Sanofi handles til 21, Novartis handles til 18 og Merck handles til 23. Det er dermed tydeligt, at der fortsat er store vækstforventninger til Novo Nordisk på trods af en vanskelig start på året,” skriver analytikeren.

Solid fremgang i Lundbeck

Modsat Novo har Lundbeck kursmæssigt haft stor fremgang i 1. kvartal. Aktien er steget med hele 35 procent.

I slutningen af marts offentliggjorde selskabet en Alzheimers-udviklingsaftale med Otsuka, der giver Lundbeck en up-front betaling på ca. 850 mio. kr., hvilket alene de sidste par uger har sendt aktien i vejret med 10 procent.

"Overordnet set er Lundbeck dog fortsat under stort langsigtet strukturelt pres. I 2012 løb depressionsmidlet Lexapro af patent i USA, hvilket har kostet en årlig omsætning på 2 mia. kr. I Europa sælges det samme antidepressiv under navnet Cipralex, og her udløber patentet i tredje kvartal af 2014, hvilket vil medføre et årligt omsætningsfald på over 3 mia. kr. fra 2015 og frem," konstaterer Peter Aabo.

Han påpeger også, at Alzheimers-midlet Ebixa står foran patentudløb i 2013, hvilket ventes at medføre et omsætningsfald på knap 1 mia. kr. om året.

Lundbeck handles pt. til en P/E på ca. 19, hvilket Økonomisk Ugebrev kalder "højt" set i historisk perspektiv, hvor aktien typisk er handlet til en P/E mellem 9-14. Blandt de store medicinalselskaber, som også er aktive inden for CNS, handles Glaxosmithkline til en P/E på 16 og Pfizer til en P/E på 15, oplyser analytikeren.

Gode nyheder

Hvorvidt den høje P/E samt den solide kursfremgang for Lundbeck er berettiget, afgøres af, om selskabet opnår amerikansk godkendelse af det nye depressionsmiddel Brintellex. En afgørelse ventes i 2. halvår 2013, konstaterer Peter Aabo.

Lundbeck meddelte her til morgen, at Brintellix klarer sig bedre end det potentielt konkurrerende middel Valdoxan (agomelatin) hos patienter med svær depression, som ikke reagerer tilstrækkeligt på behandling med SSRI- eller SNRI-præparater.

Og en god nyhed er det også, at Lundbecks lægemiddel mod alkoholafhængighed, Selincro, i tre forskellige studier har vist en markant reduktion af alkoholforbruget hos patienterne.

Lundbeck-aktien stiger her til morgen knap et par procent på nyhederne.

Alkoholpille viser gode resultater

Nyt depressionsmiddel fra Lundbeck opnår positive resultater

 

Mere fra MedWatch

Sanofi vil kun købe Horizon kontant

Både Amgen, Johnson & Johnson og Sanofi bejler til et opkøb af amerikanske Horizon Therapeutics, der markedsfører øjenmidlet Tepezza, som er udviklet af Genmab.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier