MedWatch

Dansk biotekselskab henter 60 mio. kr.

Et dansk biotekselskab er på trapperne med at få sin lægemiddelkandidat på markedet. En ny millionpulje skal sørge for, at firmaet når dertil.

Det er ikke kun Zealand Pharma, der kan tage sin lægemiddelkandidat hele vejen til markedet. Endnu et dansk biotekfirma kan være på vej ud globalt med sit psoriasis-middel.

Det drejer sig om Forward Pharma, der netop har hentet 60 mio. kr. hos sine investorer for at få lægemiddelkandidaten FP 187 ud på de internationale markeder - i første omgang til psoriasispatienter og siden hen sklerosepatienter.

”Vi håber, hvis vi alt går godt, at vi kan lancere et produkt et eller andet sted mellem 1-3 år her fra,” siger bestyrelsesformand og storaktionær Florian Schönharting fra NB Capital.

Allerede i Tyskland

Lægemidlet, hvis aktive stof er dimethyl fumarate, retter sig mod moderat til svær psoriasis. Stoffet er i en anden version blevet markedsført i Tyskland for psoriasis siden 1994, men er aldrig kommet ud over stepperne i en global registreringsproces.

”Nu ligger stoffet nummer et i Tyskland og sælger til flere patienter end alle de andre biologisk baserede psoriasis-produkter tilsammen. Det er et meget interessant testmarked. Vi er dem, der har lavet en ny indpakning til det stof, patenteret det og tager den worldwide,” siger Florian Schönharting.

Vi har lavet en liste på 30 selskaber. De kan gøre meget mere, end vi kan på kommercialiseringen

Florian Schönharting, formand og storaktionær i Forward Pharma

Der er to spillere i verden, der arbejder med det aktive stof dimethyl fumarate. Også den store amerikanske koncern Biogen Idec bruger stoffet i selskabets orale fase 3-lægemiddel, BG-12, mod tilbagevendende angreb af multipel sklerose. Men det er kun godt for Forward Pharma, mener bestyrelsesformanden.

Hjælp fra medicinalkæmpe

”Om ganske kort tid, muligvis om ganske få dage, kommer der en lancering af præcis det samme stof - nemlig det lægemiddel, Biogen Idec har udviklet mod sklerose.”

Fredag eftermiddag efter interviewet med Florian Schönharting kom en positiv anbefaling af Biogen Idecs lægemiddel fra EMA's rådgivende panel, CHMP. Det vil hjælpe Forward Pharma i registreringsprocesssen af stoffet mod psoriasis, hvis Biogen Idec prikker hul til myndighederne og beviser stoffets sikkerhed.

”Vi er allerede nu i dialog med myndighederne i nogle lande om en registrering. Det kan være på kort sigt, det kan også være på lidt længere sigt, afhængig af hvad deres krav er,” siger Florian Schönharting.

Men hvor eksempelvis Europa kender til stoffet og dets virkning, er USA uerfaren på den baggrund. Derfor kan nogle markeder kræve flere studier til en registrering end andre. I dag er der ifølge bestyrelsesformanden over 22.000 patienter i Tyskland på dimethyl fumarate, og der findes en akkumuleret sikkerhedsdatabase på over 180.000 patientår i Tyskland.

Kamp om markedet

Farmaselskaberne har siden 2005 fået øjnene op for psoriasismarkedet, efter at leddegigt-lægemidlet Enbrel i 2004 blev godkendt til psoriasis som en delindikation og imponerede på omsætningen.

Der er kommet trængsel på markedet for psoriasis-midler, efter at hudsygdomme gennem de seneste år er blevet populære blandt medicinalvirksomheder. I 2011 omsatte de godkendte produkter for i alt 4,5 mia. dollar (26 mia. kr.), hvilket er en omsætningen, der er præget af en kraftig stigning de sidste par år (se graf). Men det store fokus blandt Big Pharma ligger ikke på netop det område inden for psoriasis, som Forward Pharma satser på, fortæller Florian Schönharting.

Basalt set findes tre forskellige former for psoriasis. En mild type, en moderat til svær og en svær version. Den milde form for psoriasis kan behandles med cremer, som eksempelvis Leo Pharma udvikler. Den svære form for psoriasis behandles med biologisk medicin som eksempelvis storsællerterne Remicade eller Humira, men bivirkningerne ved medicinen kan være alvorlige.

Mangler noget midt imellem

Men til patienter, som lider af moderat til svær psoriasis, findes der ifølge Florian Schönharting ikke noget godt alternativ, hvor der ikke medfølger store bivirkninger.

”Der mangler man et rigtig godt stof, der på den ene side clearer sygdommen, og som har meget lave eller ingen bivirkninger. Og så gør det ikke noget, at det er en tablet. Det har der ikke været indtil nu, bortset fra i Tyskland.”

I øjeblikket spejder ledelsen i Forward Pharma efter en mulig partner, der kan hjælpe med kommercialiseringen. Selskabet har i starten af året fremlagt – endnu ikke offentliggjorte – resultater fra FP 187.

”Det har taget et kæmpe skridt fremad, fordi resultaterne er så gode, og du har hele dynamikken med Biogen Idec på sklerose-området. Vi har lavet en liste på 30 selskaber. De kan gøre meget mere, end vi kan på kommercialiseringen,” siger Florian Schönharting.

Foto: Forward Farma
Foto: Forward Farma

 Biotekselskab overvejer globalt partnerskab 

 Dansk biotekfirma henter sværvægter til bestyrelsen 

 Storinvestor: Det er hemmeligt

 Ny formand: Fuld fart frem 

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 47

I denne uge kom der en endelig afklaring angående Kåre Schultz’ fremtid i det israelske medicinalselskab Teva, og så annoncerede Novo Nordisk også en udvidelse af faciliteterne i Bagsværd for 5,4 mia. kr. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier