MedWatch

Studie: Nettet kan 'sladre' om urapporterede bivirkninger

Forskere har gennemgået seks millioner internetbrugeres søgehistorik i et forsøg på at finde frem til urapporterede bivirkninger fra medicin.

Foto: Sreen-dump/ Google

En forskningsgruppe fra Stanford University School of Medicine har med hjælp fra Microsoft Research gennemgået internetbrugeres søgehistorik og fundet vigtige oplysninger vedrørende urapporterede bivirkninger fra lægemidler. Det skriver hjemmesiden Medical News Today.

”Internet bliver brugt utroligt meget til at lede efter sundhedsinformationer nu om dage. Så vi tænkte, at folk formentlig søger på de lægemidler, de tager, og de bivirkninger, de oplever, og at der måtte være en måde, vi kunne bruge disse data på,” siger professor Russ Altman, en af forskerne bag undersøgelsen.

Med hjælp fra specialister fra Microsoft analyserede forskerne 12 måneders søgehistorik fra seks millioner internetbrugere i 2010. Brugerne havde allerede via en browser plug-in sagt ja til at deres søgehistorik kunne bruges anonymt til forskning. Det samlede antal søgninger på lægemidler, symptomer eller tilstande var på 82 millioner, oplyser hjemmesiden.

Sammenhæng mellem medicin og bivirkning

Forskerne gennemgik disse søgninger for forekomsten af ordene paroxetine og pravastin og hyperglycemia (forhøjet blodsukker) – en bivirkning fra lægemidlerne, som nu er veletableret, men ikke var det i 2010.

De identificerede samenfald mellem et eller begge af de to lægemidler og bivirkningen, og medtog en række ord til at beskrive den, såsom "high blood sugar", "dehydration", "blurry vision" og "frequent urination", for at tage højde for folks forskellige definitioner og manglende medicinske viden.

Resultaterne viste en klar sammenhæng mellem lægemidlerne og forhøjet blodsukker i søgehistorikken.

Falske positive resultater

Forskerne påpeger dog, at man også registrerede en række ’falske positive resultater’, hvor bivirkningssymptomerne optrådte sammen med andre lægemidler, der beviseligt ikke medfører disse.

Ikke desto mindre mener de, at man kan få meget ud af at lytte til ”signaler fra internettet”, når først man får styr på hvordan disse undersøgelser kan bruges til at lære mere om bivirkninger.

Studiet blev offentliggjort i online-versionen af tidsskriftet Journal of the American Medical Informatics Association d. 6. marts.

Læs hele historien fra Medical News Today her.

Mere fra MedWatch

Bavarian Nordic har fundet en amerikansk produktionspartner

Den amerikanske regering har allerede købt millioner af doser af Bavarian Nordics vaccine mod abekobber, og for at kunne honorere forventeligt mange flere ordrer fra den kant, har det det danske selskab fundet og allieret sig med en amerikansk produktionspartner, ligesom man er på udkig efter kontraktproducenter i resten af verden også.

GN vil søge om tilladelse til at sælge flagskib som otc-produkt

Dagen efter, at FDA, de amerikanske sundhedsmyndigheder, meldte sig klar med de endelige retningslinjer for salg af høreapparater i håndkøb, går GN Hearing nu i offensiven ved som det hidtil eneste danske selskab at ville søge om registrering af et af sine flagskibsprodukter - høreapparatet Jabra Enhance Plus som otc-produkt.

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier