Obama-forslag kan koste medicinalindustrien milliarder

I sin state-of-the-union tale lagde Præsident Barack Obama op til en nedsættelse af betalingen til medicinalvirksomhederne gennem de amerikanske sundhedsprogrammer. Hvis forslaget møder opbakning, kan det koste industrien flere milliarder i tabt indtjening.

I den årlige state-of-the-union tale tirsdag åbnede præsident Barack Obama op for, at skære i betalingen til medicinalvirksomhederne for de amerikanere, som er dækket af begge de amerikanske sundhedsprogrammer, Medicare og Medicaid. Det skriver Reuters.

I talen sagde Obama, at han ville ”nedsætte skatteydernes bidrag til virksomheder, der laver receptpligtig medicin”, i et forsøg på at få styr på de stigende omkostninger for det 600 mia. dollar dyre sundhedsprogram, Medicare.

Og talspersoner for præsidenten siger, at det drejer sig om et tiltag, hvorigennem medicinalvirksomheder skal tilbyde rabatter på lægemidler til de amerikanere, som er omfattet af begge de nationale sundhedsprogrammer – en gruppe, der er kendt som dual eligibles, altså dobbelt berettigede.

Medicare omfatter de ældre og handicappede, mens medicaid dækker de mange fattige, men der er hele 10 mio. amerikanere, som altså er omfattet af begge programmer, oplyser Reuters.

Industrien kan tabe milliarder

Det upartiske Congressional Budget Office anslår, at man med tiltaget kan spare 137 mia. dollar i omkostninger til Medicare programmet, mens Morningstar-analytikeren, Damien Conover, estimerer, at det vil barbere 2 til 7 pct. af medicinalvirksomhedernes indtjening.

Den adm. direktør for Eli Lilly, John Lechleiter, deler analytikerens bekymring, og anslår at det vil koste industrien 112 mia. dollar over en tiårig periode og samtidig reducere antallet af nye lægemidler.

”Jeg tror, det vil være katastrofalt for patienter. Det ville være katastrofalt for medicinsk forskning. Vi mener, det er en dårlig politik og vi vil kæmpe imod den,” udtaler han ifølge Reuters fra en biotekkonference i New York.

Med den stærkt uenige og opdelte kongres i USA i mente, er det dog langt fra sikkert, at forslaget nogensinde bliver en realitet, og Præsident Obama har allerede måttet opgive planer om at øge den støtteberettigede alder for Medicare fra 65 til 67, oplyser nyhedsbureauet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også