MedWatch

Zealand-CEO: Markedet overreagerer

De tekniske problemer med Sanofi og Zealand Pharmas kombinationspen er udelukkende et timing-mæssigt tilbageslag. Det er uheldigt, men det ændrer ifølge direktør David Solomon ikke det økonomiske potentiale.

Foto: Niels Hougaard / Jyllands-Posten

De tekniske problemer med kombinationspennen udgør en forsinkelse, og det er uheldigt, men det ændrer ikke ved det fundamentale.

Det er budskabet fra Zealand Pharmas adm. direktør David Solomon i forhold til offentliggørelsen af, at partneren Sanofi er løbet ind i tekniske problemer med kombinationen af det danske biotekselskabs opfindelse Lyxumia og Sanofis insulin Lantus.

”Vores partner, Sanofi, bakker fuldt ud op om kombinationsprogrammet. Dette er blot et teknisk tilbageslag, og der vil dukke et kombinationsprodukt op på markedet, og det vil bidrage økonomisk til Zealand. Man taler ikke om problemer med det fundamentale ved Zealand eller ved medicinen. Det er et teknisk anliggende, som kan løses. Og Sanofi nedlægger ikke programmet, de er ved at løse det. Forsinkelser sker altid med den her slags udstyr,” siger han og tilføjer:

Dagens uheldige nyhed

”Det er dagens uheldige nyhed, men dette vil også passere. Det er et udstyrsproblem, ikke et medicinsk problem. Om ti år vil patienter drage stor nytte af at bruge disse smarte nye produkter, og Zealand vil tjene masser af penge.”

Aktiemarkedet reagerer stærkt på nyheden om de tekniske problemer og har indtil videre sendt aktien ned med 18 pct. ved middagstid.

”Markedet overreagerer altid på den her slags negative nyheder, men det vil vende tilbage, for det grundlæggende fundament er godt,” understreger direktøren.

Ifølge Sydbank-analytiker Søren Løntoft Hansen er en betragtelig del af de resterende milepælsbetalinger knyttet til netop igangsættelsen af fase 3-studierne på kombinationspennen. Og med forsinkelsen betyder det, at den økonomiske indsprøjtning ikke kommer i 2013.

Milepæl kan stadig komme i 2013

”Det kan man ikke helt sige. For fase 3-milepælsbetalingen kan komme fra det andet kombinationsprodukt, præmix-produktet. Det er muligt, at Sanofi vil begynde fase 3-studier på dette produkt måske endda endnu tidligere, end man ville med Fix-Flex. Vi ved det ikke. Der er flere skud på mål, for der kan være to kombinationsprodukter på vej. Vi ved bare ikke, hvilken en der kommer først, eller hvilken der vil bidrage økonomisk til Zealand først,” forklarer David Solomon.

Men programmerne fortsætter, understreger direktøren for det danske biotekselskab.

”Det her betyder meget for Sanofi, fordi de har et patentudløb på Lantus, og de vil søge alle muligheder for at forlænge Lantus-forretningen. Og det her er en fremragende måde at gøre det på. Det her er udelukkende et timing-mæssigt tilbageslag. Det er ikke et tilbageslag for forretningsmodellen, det er ikke et tilbageslag for de forventede indtægter, og det er ikke et tilbageslag for fordelene for patienterne.”

Nummer 2 kan stadig tjene massivt

Direktøren mener ikke, at man med sikkerhed kan sige, at Novo Nordisk nu får et yderligere forspring med deres kombinationspræparat iDegLira.

”Vi ved endnu ikke, hvornår de kommer på markedet med deres produkt. Vi ved ikke, hvordan det udspiller sig. Og i sidste ende betyder det ikke det store, hvem der kommer først, når der er tale om så store markeder og to store firmaer. De kan begge generere massive indtægter fra de her produkter. Se bare på andre store markeder, så som statiner, hvor der er seks midler, der dominerer markedet. Nummer seks, Crestor, omsætter for 6 mia. dollar årligt.”

David Solomon kan dog ikke udtale sig om de specifikke økonomiske detaljer i forhold til størrelsen af milepælsbetalinger relateret til igangsættelsen af fase 3-studier på de to produkter.

”Vi har stadig 215 mio. dollar tilbage i milepælsbetalinger, og de falder i en varieret facon relateret til både udvikling og salg. Når de falder, annoncerer vi dem.”

 Analytiker: Stort tilbageslag for Zealand Pharma

 Zealand falder kraftigt på forsinkelsen

 Zealand-partner forsinker kombi-middel

 Status på kampen mod diabetes 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier