MedWatch

Novartis-aktionærer jubler over ny bestyrelsesformand

Den schweiziske medicinal-virksomhed Novartis har fået ny bestyrelsesformand, og det vækker glæde blandt en del af aktionærerne, som dog ikke skal forvente en markant ændring i firmaets strategi, siger den adm. direktør.

Foto: Novartis AG/ PR

Novartis meddelte onsdag, at man har udskiftet den tidligere bestyrelsesformand Daniel Vasella, der har været med siden tilblivelse af virksomheden i 1996, med Joerg Reinhardt fra Bayer AG.

Nyheden løftede ikke blot Novartis’ kursmål til det højeste niveau i mere end 4 år, men har også skabt stor glæde blandt en del af virksomhedens aktionærer. Det skriver Bloomberg.

Aktionærerne er nemlig højst utilfredse med de mange store handler som blev foretaget under Daniel Vassella, og som ikke for alvor har givet bonus. I denne periode købte Novartis bl.a. en andel i Roche for omkring 65 mia. kroner, en amerikansk vaccineproducent for 42 mia. kroner og brugte hele 280 mia. kroner på øjenbehandlingsvirksomheden Alcon Inc.

”Han associeres med hvad der må siges at være ret værdi-ødelæggende opkøb. Alle håber, at der vil komme en omstrukturering nu. Jeg håber, der kommer en omstrukturering,” siger Eleanor Taylor-Jolidon som bestyrer en større aktiepost i Novartis, ifølge nyhedskilden.

Intet strategiskifte

Men hvis aktionærerne forventer et markant strategiskifte under den nye bestyrelsesformand, kan de meget vel blive skuffede.

Den adm. direktør i Novartis, Joe Jimenez, siger ifølge Bloomberg, at Joerg Reinhardt støtter Novartis’ diversificeringsstrategi og påpeger, at folk ”ikke skal spekulere i et strategiskifte.”

Tim Race, som er analytiker for Deutsche Bank i London, siger til nyhedsmediet, at patentudløb på virksomhedens storsælgende kræftmedicin Gleevec endda kan sætte yderligere skub i handlerne.

”Det står ikke klart, at et strategiskifte overhovedet ville tilføre værdi. Fra et strategisk synspunkt forudser jeg flere opkøb i fremtiden og ikke færre,” siger han.

Lønnedgang

Den nye bestyrelsesformand er ikke ubekendt med sin nye arbejdsgiver, og var således en del af Novartis i 28 år, inden han forlod firmaet for at overtage afdelingen for sundhedspleje i Bayer. Faktisk var Jorge Reinhardt også i spil til stillingen som adm. direktør, der som bekendt gik til Joe Jimenez, inden han forlod selskabet, skriver Bloomberg.

Men selvom virksomheden dengang foretrak Joe Jimenez, har man ikke været ovenud tilfreds med hans indsats – i hvert fald ikke det seneste år. Det oplyser Wall Street Journal.

I den årlige rapport, som blev offentliggjort onsdag, meddeler Novartis nemlig, at man har skåret direktørens løn for 2012 med hele 16 pct. ”pga. kvalitetsspørgsmål og ’flaskehalsproblemer’ i produktionen” af apoteksmedicin og vaciner. Den afgående bestyrelsesformand Daniel Vasella må også acceptere en mindre lønnedgang, skriver avisen.

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 39

Et konsortium står til at overtage Ferrosan Medical Devices, der kan være klar til en børsnotering inden for en femårig tidshorisont. Derudover fortsætter kampen om medarbejderne i branchen, mens Novo Nordisk har indgået en ny aftale. Gik du glip af noget?

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier