GSK trækker betalinger i langdrag

Den britiske medicinalkoncern GlaxoSmithKline har udvidet sin betalingsfrist fra 60 til 90 dage – en almindelig praksis, som dog går hårdt ud over underleverandører og mindre virksomheder.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Medicinalgiganten GlaxoSmithKline har forlænget perioden for udbetaling til underleverandører og mindre samarbejdsvirksomheder, så der nu kan gå op til 3 måneder inden pengene falder, skriver The Telegraph.

Phil Orford, som er direktør for Forum of Private Business, siger, at GSK ikke tager hensyn til sine mindre leverandører med ændringen og tilføjer, at ”de fleste mennesker vil se det som den værste form for grådighed”.

Han bakkes op af en af GSKs leverandører, som af gode grunde ikke vil stå frem med navn. Vedkommende siger:

”Den her måde at låne fra leverandørerne på – uanset deres størrelse – er skandaløs”.

I tråd med de andre

Medicinalvirksomheden forklarer selv, at man under den nye praksis vil betale ”indenfor de første fem kalenderdage i måneden efter udløbet af 60 kalenderdage fra modtagelsen af den relevante faktura”. Og man påpeger, at de nye regler ”er i tråd med andre virksomheder i FTSE 100 (indeks over de største børsnoterede virksomheder i Storbritannien, red.) og andre store koncerner.”

Samtidig fastholder de, at ændringen af betalingsperioden stort set ikke vil kunne mærkes af virksomheder, som indsender deres fakturaer mod slutningen af måneden. En talsmand for GSK udtaler endvidere til avisen:

”Vi sætter stor pris på forholdet til vores mange leverandører, og har forståelse for presset på cash-flow og finansiering, som mindre virksomheder står overfor lige i tiden. Det er derfor, at vi har en række ordninger, som skal hjælpe de mindre virksomheder, heriblandt alternative betalingstidsplaner og et tilbud om supply chain-finansiering.”

Almindelig praksis

Som GSK også selv gør opmærksom på, er virksomheden langt fra den eneste britiske koncern med lange betalingsperioder.

Ifølge Financial Times skrev den engelske erhvervsminister, Michael Fallon, i november til landets største virksomheder, for at få dem til at underskrive en aftale om hurtig afvikling af betalinger – en såkaldt Prompt Payment Code.

”Store virksomheder sidder på store bunker penge for tiden og livet er hårdt for underleverandører, hvis de ikke modtager hurtig betaling,” siger ministeren til avisen og tilføjer:

”Jeg har advaret hvert enkelt af virksomhederne i FTSE 350 om, at jeg vil udpege de firmaer, som ikke engang har i sinde at underskrive aftalen. Det er bare ikke godt nok.”

Men indtil videre ser det ikke ud til at have den store effekt, og Financial Times meddeler, at under en femtedel af de store, børsnoterede virksomheder i Storbritannien har underskrevet aftalen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også