MedWatch

Lilly giver kunstigt åndedræt til døende kræftmedicin

Mange af Eli Lillys vigtigste lægemidler står overfor patentudløb i den nærmeste fremtid, men nu har medicinalgiganten muligvis fundet en måde til at holde et af disse midler ’i live’ lidt længere.

Foto: Eli lilly/PR

Ligesom en række andre lægemidler står Eli Lillys lungekræftmedicin, Alimta, snart over for patentudløb. Men den amerikanske medicinalvirksomhed har opstøvet en lidet brugt patentregel, som måske kan forlænge lægemidlets levetid med yderligere 5 år. Det meddeler Reuters.

Det er et såkaldt method-of-use patent, som Eli Lilly nu har ansøgt om, og – som navnet antyder – adskiller det sig fra almindelige patenter ved, at det dækker den måde, som lægemidlet bliver givet til patienterne på.

En række kopiproducenter, anført af Teva Pharmaceuticals, har gjort indsigelse mod patentansøgningen, og denne type patenter er da også traditionelt set svagere end almindelig patenter.

Separat patent

Men, ifølge Reuters, mener flere patentadvokater og industrianalytikere dog, at Eli Lilly står ganske stærkt i den pågældende sag, pga. de specifikke sikkerhedsoplysninger i indlægssedlen til Alimta.

Virksomheden har nemlig et separat patent på både den folinsyre og vitamin B12, som ifølge indlægssedlen skal gives til patienter inden og under brug af Alimta, for at undgå negative bivirkninger fra medicinen.

Kopiproducenter bliver som regel nødt til også, at kopierer indlægssedlen ord for ord, men det kan Eli Lillys patent altså forhindre, skriver Reuters.

Monopol til 2022

Det kan udgøre en fare for patienterne og føre til at de generiske lægemidler aldrig bliver godkendt af myndighederne.

Det årlige salg af Alimta forventes at vokse til 3,5 mia. dollar i 2016, og får Eli Lilly medhold i sagen kan virksomheden fastholde deres markedsmonopol frem til 2022, hvilket vil føre til yderligere 15 mia. dollar i indtjening, ifølge nyhedsbureauet.

Mere fra MedWatch

Finansdirektør i ALK stopper

ALK’s finansdirektør, Søren Jelert, har valgt at fratræde sin stilling. Han ventes at forlade posten ved udgangen af maj næste år.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier