MedWatch

Amgen erkender skyld og betaler milliarder

Verdens største biotekvirksomhed, Amgen, har erkendt sig skyldig i ulovlig markedsføring og er gået med til at betale over fire milliarder i bøder og forlig.

Foto: Colourbox

Den amerikanske biotekkoncern Amgen har kastet håndklædet i ringen og har indgået forlig i en række retssager, hvor virksomheden var beskyldt for ulovlige markedsføringsmetoder i forbindelse med markedsføring af medicinen Aranesp mod blodmangel. Det skriver Reuters.

Amgen kendte sig skyldig ved en domstol i New York denne tirsdag, og gik samtidig med til at betale 3.4 mia. kroner for at indgå forlig i over ti forskellige ’whistleblower’-retssager, 78 mio. kroner i erstatning, samt en bøde på 764 mio. kroner.

Aranesp, som er et af Amgens vigtigste produkter og solgte for hele 13 mia. kroner i 2011, er primært til behandling af anæmi – mangel på røde blodceller – i kræftpatienter som modtager kemoterapi. Men salget af lægemidlet er faldet drastisk i de senere år, skriver Reuters.

Amgen var tiltalt for at markedsføre medicinen til anæmi forårsaget af kræft, og ikke blot til behandling af lidelsen som en bivirkning af kemoterapien. Samtidig var virksomheden tiltalt for at reklamere for højere doser end midlet var godkendt til for både patienter med kræft og kronisk leversygdom.

Forliget betyder, at Amgen ikke vil miste statslige kontrakter eller blive udelukket fra programmer som f. eks. Medicare, hvilket ville have haft en enorm negativ indvirkning på forretningen, oplyser Reuters.

Amgen har meldt ud, at man allerede har sat 4,5 mia. kroner af til afviklingen af retssagerne om ulovlig markedsføring.

Mere fra MedWatch

Eli Lilly får forlomme til fedmehåb hos FDA

Med en fast track status får medicinalselskabet Eli Lilly sænket behandlingstiden for sin registreringsansøgning hos FDA af lægemiddelhåbet Tirzepatid til omtrent seks måneder fra de normale ca. 10 måneder.

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier