Er det vores eget immunforsvar, der ødelægger vores søvn?

Forskerhold vil med millioner fra Lundbeckfonden i ryggen til bunds i mysteriet om træthedssyndrom.

Søvnforsker Birgitte Rahbek Kornum fra Glostrup Hospital vil med kapitalindsprøjtning på 10 mio. kr. finde svaret på, om det er vores eget immunforsvar, som står bag og udløser træthedssyndromet narkolepsi.

Det skriver Lundbeckfonden i en pressemeddelelse.

”Mennesker, som lider af overdreven træthed om dagen, har som regel mistet en lille struktur i hjernen, som styrer vores normale søvnmønster.

Den nyudnævnte Lundbeckfond fellow Birgitte Rahbek Kornum fra Glostrup Hospital vil undersøge, om det er vores eget immunforsvar, som står bag og udløser træthedssyndromet narkolepsi,” hedder det i meddelelsen.

Dybt inde i vores hjerne

Heri beskrives det også, hvordan der ”dybt inde i vores hjerner findes der en søvnkerne på størrelse med en ært.”

”Den styrer vores normale søvnmønster, så vi holder os vågne om dagen og sover tungt om natten. Søvnkernen består overvejende af neuroner, som producerer signalstoffet hypocretin. Et stof, der sørger for, at vi kan holde os i gang i løbet af dagen og ikke falder i søvn i utide.

Det er præcis denne søvnkerne, som bliver ramt hos narkolepsipatienter, som lider af overdreven træthed om dagen.”

Man har ifølge Lundbeckfonden en hypotese om, at det er patienternes eget immunforsvar, som går til angreb på søvnkernen og står bag søvnforstyrrelserne.

Mangler det endelige bevis

Men man mangler det endelige bevis på, at det virkelig forholder sig sådan. Den virkelighed vil Birgitte Rahbek Kornum lave om på med hjælp fra de 10 mio. kr., som følger med Lundbeckfondens fellowship.

"Jeg vil undersøge, hvad det er for nogle mekanismer, der er i spil, når nogle af immunforsvarets celler tager fejl, trænger ind i hjernen gennem blodhjernebarrieren og tager livet af søvnkernens nerveceller hos narkolepsipatienter. Det vil gøre os klogere på sygdommens natur, og det kan forhåbentlig på længere sigt føre til en mere effektiv behandling af sygdommen," siger Birgitte Rahbek Kornum.

Hun er netop vendt hjem fra treårigt ophold på et af verdens førende søvnlaboratorier på Stanford University og vil ansætte tre til fire videnskabelige medarbejdere for Lundbeckfondens donation.

 Lægemiddelkandidat giver en halv times mere søvn

 Sundhedsstyrelsen sætter spørgsmålstegn ved sovemedicin 

 

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.    

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også