MedWatch

Militærskum kan have kommercielt potentiale

Et amerikansk militærprojekt kan vise sig at have potentiale i behandling af trafikofre. Skum, der sprøjtes ind omkring beskadigede organer, kan stoppe de kritiske indre blødninger.

Foto: Colourbox

Det amerikanske militær er i samarbejde med et biotekselskab i gang med at teste en type skum, der kan sprøjtes ind gennem navlen og stoppe indre blødninger.

I første omgang skal det ifølge Bloomberg bruges på slagmarken til sårede soldater, så man kan nå at få soldaterne tilbage på felthospitalet, inden blodtabet bliver for stort.

Men på sigt kan det muligvis også have civil anvendelse, hvor især trafikofre kan have gavn af behandlingen.

Millionbevilling fra Pentagon

Det er det amerikanske biotekselskab Arsenal Medical, der er stiftet af MIT-legenden Robert Langer og Harvard-kemikeren George Whitesides, en af medstifterne af Genzyme, som har fået 22,5 mio. dollar af Pentagon-forskningsenheden DARPA til at videreudvikle skuminjektionerne.

Hidtidige dyreforsøg har vist, at skummet kan stoppe blødningerne i op til tre timer. Ifølge Bloomberg kan FDA allerede næste år give grønt lys til projektet, og så vil Arsenal Medical i samarbejde med en lille gruppe af militærlæger fra en specialenhed teste skummet.

Ud af 1.200 forskellige typer skum har Arsenal Medical fundet én, der udvidede sig på den rigtige måde og havde den rette konsistens.

Og ifølge traume-eksperter, så kan succes med skummet have videre fordele i det civile.

”Krig er en frygtelig ting, men den her type research er noget af det gode, der engang imellem kan komme ud af det. Jo hurtigere, vi kan få stoppet blødningen, jo bedre,” siger Daniel Bonville, afdelingsleder for traume-centret på Albany Medical Center, det travleste traumecenter i New York.

Mere fra MedWatch

Finansdirektør i ALK stopper

ALK’s finansdirektør, Søren Jelert, har valgt at fratræde sin stilling. Han ventes at forlade posten ved udgangen af maj næste år.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier