GSK bruger nobelprisvindende stamceller i forskningen

GlaxoSmithKline bruger det nobelprisvindende arbejde med iPS-celler i deres kliniske forskning. Det kan ændre den måde kliniske forsøg udføres på og medføre store besparelser og bedre lægemidler, siger selskabets forskningsdirektør.
Foto: Mesoblast / PR
Foto: Mesoblast / PR

For nylig fik den japanske forsker Shinya Yamanaka tildelt dette års nobelpris i medicin. Baggrunden for prisen var japanerens arbejde med stamceller, hvor han har formået at omdanne ganske almindelige hudceller til såkaldte iPS-celler (induced pluripotent stem cells), der har potentiale til at blive til en hvilken som helst type celle i kroppen.

Nu skriver Bloomberg, at den britiske medicinalkoncern GlaxoSmithKline gør brug af nobelprisvinderens revolutionerende opdagelse i virksomhedens kliniske forskning.

Tidlig sikkerhedstest

Yamanakas gennembrud giver nemlig GSK mulighed for at studere iPS-celler, som er blevet omdannet til hjerte-muskelceller og måske kan bruges til teste den kardiovaskulære sikkerhed af kemiske forbindelser. Det siger Jason Gardner, som er forskningsdirektør i GSK ifølge Bloomberg.

En stor del af nye, eksperimentelle lægemidler fejler af sikkerhedsmæssige grunde, og tit er det relateret til midlets toksiske indvirkning på hjertet, fortæller Gardner og tilføjer, at man kan spare medicinalfirmaerne mange millioner i forskningsomkostninger samt forbedre produkterne for patienterne, hvis man kan opdage denne risiko allerede, inden man påbegynder dyreforsøg.

Testmetoden, som kaldes en ”assay”, kan også bruges i opdagelsen af ny medicin, som kan forbedre hjertefunktionen, forklarer forskningsdirektøren. Ydermere kan iPS-celler bruges til at skabe motoriske nerveceller, hvilket kan hjælpe udviklingen af en behandling af sygdomme såsom Parkinsons, samt undersøge et lægemiddels indvirkning på nervesystemet.

Overordentlig vigtigt

Og medicinstudier er netop et af de områder, Yamanakas opdagelse bedst kan overføres til, siger den britiske forsker John B. Gurdon, som arbejdede og modtog prisen sammen med Yamanaka.

”Hvis man kan tage celler fra en patient, f. eks. en patient med en neurodegenerativ sygdom, og dyrke dem i kulturer i et laboratorium, så kan man meget nemt teste medicin på dem,” siger han ifølge Bloomberg og tilføjer:

”Man får ikke lov til at teste lægemidler, der er sundhedsmæssige implikationer forbundet med, på mennesker. At være i stand til at udlede celler, som reflekterer en given sygdom, i kulturer, er overordentlig vigtigt.”

GSK’s arbejde med iPS-celler begyndte i Storbritannien i 2010, men udføres nu i virksomhedens laboratorier i den amerikanske stat Pennsylvania. De omdannede hjerte-muskelceller leveres af virksomheden Cellular Dynamics International.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også