Novo Nordisk nærmer sig Apple

De danske virksomheder sakker bagud i både global og nordisk sammenhæng, når det kommer til at skabe værdi for aktionærerne. Novo Nordisk står frem som en ener på en global rangliste, men også et andet dansk life science-selskab når højderne.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Danske virksomheder imponerer ikke, når det kommer til at skabe værdi for aktionærerne. Kun inden for life science, når Danmark op på en nordisk og en global top-ti rangliste.

Konsulentfirmaet Boston Consulting Group (BCG), har analyseret 1003 børsnoterede globale virksomheders aktionærafkast fra 2007 til 2011, og her er det kun de to danske flagskibe inden for medicinal og medico; Novo Nordisk og Coloplast, som udmærker sig internationalt.

Novo Nordisk i top

Den gennemsnitlige årlige TSR-rate (Total Shareholder Return) for de 1003 virksomheder ligger på 2,4 pct. Med en TSR-rate på 25 pct. bevæger Novo Nordisk sig op på en global sjetteplads, som den eneste medicinalvirksomhed på den samlede top10-liste.

”Novo Nordisks stærke performance er en fantastisk succeshistorie her i Danmark og Norden og et eksempel på, at det er muligt at skabe stærke resultater – selv i en periode præget af økonomisk turbulens,” siger Lars Fæste, Senior Partner og Managing Director for Boston Consulting Group i København, i en pressemeddelelse.

I toppen finder man det kinesiske internet-serviceselskab Baidu med en årlig TSR-rate på 59,5 pct., mens Tencent, et internetserviceselskab i Hong Kong, når en rate på 41,8 pct. På en tredjeplads kommer amerikanske Apple med 36,7 pct.

I top i Norden og Danmark

Ifølge analysen har de nordiske virksomheder siden 2010 været bedre til at skabe værdi end virksomheder i resten af verden. Men Danmark sakker bagud, og kun Novo Nordisk og Coloplast ligger på den nordiske top 10.

På den nordiske top10-liste indtager Novo Nordisk på en førsteplads, mens Coloplast lander på en ottendeplads med en gennemsnitlig årlig TSR-rate (2007-2012) på 16,6 pct. Andenpladsen får norske AF Gruppen, en entreprenør- og industrikoncern, mens boreselskabet Seadrill gra Norge får en norsk tredjeplads. Det svenske medicoselskab Elekta ligger i bunden af top10-listen med en TSR-rate på 16,5 pct.

Læs også: Coloplast forudser ekstra udbytte, hvis opkøb glipper

Finanskrise i danske firmaer

En jævnt faldende produktivitet, et svagt dansk hjemmemarked og et særligt ramt sektormiks har ifølge Lars Fæste medvirket til, at finanskrisen har ramt Danmark og nogle danske virksomheder hårdere end de øvrige skandinaviske lande.

”Svenskerne har klaret sig bedre gennem krisen og har ført en mere aktiv politik til at modvirke de negative konsekvenser, og Norge stormer jo fremad. Danmark er det land i Norden, der blev ramt hårdest af boligboblen. De danske virksomheder har generelt set skullet omstille sig mere, end deres nordiske konkurrenter, og det viser analysen resultatet af,” siger Lars Fæste.

Inden for Danmarks grænser er det medicinal- og medicokoncerner, der dominerer værdiskabelsen:

 De tjener penge i medicinalindustrien 

 Scientist Magazine: Her er de 20 bedste arbejdspladser

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også