Derfor kan medicin slå nogle patienter ihjel

En dansk forsker har sammen med sit internationale hold fundet ud af, hvorfor nogle mennesker er overfølsomme over for deres medicin. Det kan blive værdifuld viden for medicinalfirmaer verden over.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Medicin kan hjælpe patienter tilbage til at blive raske, men det kan også i nogle tilfælde slå ihjel.

Det gælder blandt andet med HIV-medicinen Abacavir, hvor man i flere år har vidst, at personer med en specifik vævstype kan få alvorlige overfølsomhedsreaktioner ved at blive behandlet.

Derfor tester man for vævstypen, inden en patient tager medicinen. Men hvorfor at patienter med netop det væv kan reagere så voldsomt, har forskere hidtil ikke vidst.

Kroppen udrydder sig selv

Det har et internationalt forskerhold nu fundet frem til, skriver Videnskab.dk. Den danske professor, dr.med. Søren Buus fra Københavns Universitets Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi, er en af forskerne bag resultaterne, der er publiceret i det videnskabelige tidsskrift PNAS.

Abacavir kan nemlig gå ind og ændre på, hvordan immunforsvaret opfatter dets omgivelser, så det ender med at tro, at kroppen selv er et fremmedlegeme, der skal udryddes.

Helt konkret kan den nye viden bruges til at ændre på den kemiske struktur i Abacavir, så patienter med vævstypen også kan anvende medicinen. Resultatet kan også blive brugt til at forstå, hvordan andre lægemidler muligvis påvirker immunforsvaret.

Forsøg lagt på hylden

”Vi har fundet ud af noget nyt omkring immunforsvaret. Det er nyttig viden for medicinalvirksomheder i fremtiden. Man kan forestille sig, at nogle medicinske forsøg er lagt på hylden, fordi en testperson har fået en alvorlig reaktion på medicinen,” siger Søren Buus til Videnskab.dk. 

Immunforsvaret hos personer med vævstypen HLA-B*57:01 består blandt andet af celle-typen HLA, der er en slags 'stikprøvetagere', som udtager små prøver fra alle kroppens proteiner og viser dem frem for T-cellerne, immunforsvarets vigtigste celler.

Den internationale forskningsgruppes resultater viser, at Abacavir kan binde sig til den del af vævstypen HLA-B*57:01, som udvælger stikprøver til T-cellerne. Det får HLA-B*57:01 til at interessere sig for nogle helt andre stikprøver end normalt. Når det sker, vil immunforsvarets T-celler starte immunresponser mod alle de mange nye stikprøver, de nu udsættes for.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også