MedWatch

Spansk sygehusvæsen i krise

Ny gæld hober sig op på de spanske hospitaler, og udviklingen rammer i høj grad patienterne, der ofte må leve på lånt medicin, skriver Bloomberg News.

Foto: Victor Iglesias / Stock.Xchng

To kvinder med lunge- og brystkræft blev afvist på Virgen de la Luz hospitalet i Cuenca efter Roche Holding AG (ROG) havde stoppet deres leverance af kræftpræparatet Herceptin. Kvinderne fik lægemidlet efter 24-timers ventetid, takket være en hurtig aftale om at låne det fra en anden klinik.

For at redde Cuenca og resten af Spaniens sundhedssystem, som sank i gæld sammen med de regionale regeringer, der ledte det, arrangerede staten en pengeindsprøjtning fra ”garanterede lån” og forlangte samtidigt omkostningsbesparelser på 7 milliarder euro. Men læger og patienter frygter, at nedskæringerne vil ramme andet end det økonomiske ubehag de havde til formål at kurere.

"Situationen vil ikke ændre sig," sagde Jose Andres Guijarro, en gynækolog i Virgen de la Luz, der har dannet en protestgruppe mod nedskæringerne på hospitalet. "Hvis vi ikke havde penge til at betale før, har vi det heller ikke nu."

Patienter og hospitaler i hele Spanien kæmper med samme dilemma. Selvom gammel gæld bliver betalt ud - landets 17 regioner havde sidste år ubetalte sundhedsregninger for 12 milliarder euro - hober nye sig op.

Behovet for at bryde den onde cirkel med nedskæringer truer med at redefinere Europas tradition for det offentlige sygehusvæsen: Hvordan behandler vi bedst patienter, og ikke, hvordan får vi det til at løbe rundt.

Læs hele artiklen fra Bloomberg om et spansk sygehusvæsen i krise her

 

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier