MedWatch

EU-patentdom er paradoksal

En patentdom i EU vedrørende stamcelleforskning bygger ifølge dr.pharm. Niels Westergaard på et paradoksalt grundlag. Private fertilitetsklinikker gør nemlig regelmæssigt det, der i dommen betegnes som ulovligt.

Jurister og stamcelleforskere har fastslået, at det var ganske paradoksalt, at den tyske forsker Oliver Brüstle i oktober 2011 fik afslag fra EU på sin ansøgning om at patentere en opdagelse.

Et afslag, som du kan læse mere om her: Flere firmaers patenter er i farezonen efter omstridt EU-dom 

Årsagen til det paradoksale skal findes i grundlaget for dommen. Forskningen byggede på metoder, hvor man bliver nødt til at ødelægge menneskelige embryonale stamceller, og det er ikke etisk korrekt at tjene penge på at ødelægge befrugtede æg, fastslog EU-domstolen.

Men fertilitetsklinikker gør det

Men ifølge magasinet Dansk Biotek destruerer private fertilitetsklinikker i hele EU regelmæssigt og fuldt lovligt fostre i tidlige stadier, som en del af deres kommercielle forretning, når klinikkerne kasserer overskydende æg.

I USA og Asien er de teknikker, man anvender som basis for at udvikle stamceller til behandling af alvorlige sygdomme baseret på befrugtede æg, og de er patenterbare.

 Politikerne er stamcellers store fjende

 Stamceller: Så langt er vi nået

 Bioinformatik-firma ser smutvej til ny forretning i stamceller 

 

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 21

Et udbrud af abekopper giver travlhed hos Bavarian Nordic, der har opjusteret forventningerne til året efter stort salg. Og så har to markante danskere forladt deres stillinger hos Pfizer og Ascendis. Gik du glip af noget?

Analytikere ser købere til GN men tvivler på et salg

Med en lav værdiansættelse, en høj strukturel værdi og ingen dominerende aktionærer giver det god mening, hvis internationale kapitalfonde og industrielle spillere lige nu lurer på at købe høre- og lydkoncernen GN Store Nord, mener to analytikere, men om det reelt kommer til at ske, tvivler de dog på.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier