Hønseæg skal give vækst i dansk bioteknologi

Et nyt offentligt-privat samarbejde skal udvinde antistoffer fra hønseæg, hvilket skal accelerere forskningen i fremtidig bekæmpelse af en lang række immunpåvirkende sygdomme.

Virksomhederne Sanovo Biotech og Hedegaard Foods er gået sammen med Københavns Universitet for at udvinde antistoffer fra hønseæg.

Visionen for projektet er effektivt og hurtigt at udvikle kvalitetsantistoffer til kommerciel brug. Projektet kan ifølge Højteknologifonden, der bidrager med halvdelen af budgettet på 16 mio. kr., få stor betydning i at accelerere forskningen i fremtidig bekæmpelse af en lang række immunpåvirkende sygdomme, som er forårsaget af blandt andet bakterier og virus.

Processen starter ved at immunisere flokke af unge høns med specifikke proteiner. Når hønsene er store nok til at lægge æg, vil de antistoffer, som hønsene har dannet i deres immunforsvar, blive overført til æggeblommen.

Ny tilgang

Herefter isoleres antistofferne fra hønseæggene og samles ét centralt sted. Den overordnede hensigt er at samle samtlige af verdens cirka 5,5 mio. forskellige antistoffer ét eneste sted.

Ranghu Sankar, som er ph.d. fra SDU i Molekylær Biofysik, er blevet ansat af Sanovo til at lede forsøgene.

"Forskere har i årevis arbejdet på forskning inden for antistoffer, men det tager mindst mellem en og tre måneder at producere et brugerdefineret antistof. I dette projekt implementerer vi en ny tilgang i produktionen af antistoffer med kort tidsskala. Denne fremgangsmåde vil ikke alene bidrage til væksten i dansk bioteknologisk industri, men også det samfund vi alle bekymrer os om," udtaler han.

Endemålet er et system, der kan producere et kundespecifikt antistof på én dag, hvor det i dag tager flere måneder.

 Immunforsvaret lægges på mikrochip

 Antistoffer kan styrke immunforsvaret 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også