MedWatch

Firmaer i samarbejder med DTU oplever høj vækst

En omfattende analyse afslører i tørre tal, at det kan være en rigtig god idé at samarbejde med DTU eller andre forskningsinstitutioner. Og firmaer kan spille sammen med DTU på flere måder.

Det kan være en stor økonomisk fordel for både samfund og virksomheder at samarbejde på den ene eller anden måde med de store universiteter og andre forskningsinstitutioner, herunder DTU.

Produktiviteten vokser således markant i de virksomheder, der indgår et forskningssamarbejde med DTU, fremgår det af en ny analyse, som firmaet Damvad har udarbejdet for DTU. Rapporten skal del ses i lyset af, at Forsknings- og Innovationsstyrelsen i en analyse pegede på den vigtige rolle, som universiteter kan spille, når det gælder om at sikre den danske konkurrenceevne. Dels er DTU et erhvervsrettet universitet med en meget bred vifte af samarbejder med forskellige brancher, herunder inden for life science.

Blandt de overordnede konklusioner i rapporten er disse:

*Forsknings- og udviklingssamspil med DTU skaber en statistisk signifikant positiv produktivitetsstigning for private virksomheder på gennemsnitligt 10 pct. om året over en 6-årig periode. Virksomhederne har i forvejen et højt produktivitetsniveau, og derfor svarer det til en ganske stor effekt på mere end 70.000 kr. pr. medarbejder eller 30 mio. kr. pr. virksomhed.

Der er både effekt for de virksomheder, der alene har ét samspil med DTU, og de virksomheder, der over en årrække har samspil med DTU. Produktivitetsstigningen ligger markant over en kontrolgruppe bestående af statistisk sammenlignelige virksomheder

*Effekten af et samspil med DTU sætter ind med det samme, men vokser over tid. Analysen viser således, at den gennemsnitlige effekt pr. medarbejder er ca. 31.000 kr. i det første år efter samspillet, men stiger til over 159.525 kr. seks år efter etablering af samspil.

Flere samarbejdsformer

DTU uddanner årligt mere end 700 bachelorer, 800 kandidater og godt 270 ph.d.er. Samarbejdet med firmaer foregår på flere måder; analyse har fokus på disse fire typer samspil:

1. FoU-køb, hvor virksomheden køber forskning og udvikling på universitetet.

2. Samfinansierede FoU-projekter, hvor universitet og virksomhed i fællesskab finansierer forskningsprojekter.

3. FoU samspil gennem offentligt finansierede forskningspuljer til gennemførelse af forsknings- og udviklingsprojekter.

4. Fælles publiceringer og patenteringer.

 Boom i private DTU-samarbejdsaftaler med industrien

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier