MedWatch

Kraftig medvind til Bavarian Nordic-vaccine fra topforskere

Bavarians vaccine mod prostatacancer kan få enorm betydning for aktiemarkedet. Det danske selskab har en klar plan for at undgå storkonkurrentens fejltrin - de første skridt tages allerede nu.

Foto: PR Bavarian

Bavarian Nordics vaccine under udvikling mod prostatakræft kan blive den sejr inden for såkaldt immunterapi, som aktiemarkedet venter på.

Det er en af konklusionerne i en større baggrundsartikel fra nyhedsbureauet Reuters, hvis kilder er blandt verdens førende på feltet. Begrebet immunterapi dækker over at booste kroppens immunsystem til at reagere mod noget fremmed, blandt andet cancerceller.

En ny æra

”Vi er gået ind i en ny æra, hvor immunterapier kan blive anerkendt som en vigtig del af kræftbehandling,” siger Dr. Glenn Dranoff fra cancerinstituttet Dana-Farber Cancer Vaccine Center i Boston.

Også Jeffrey Schlom fra USA´s National Cancer Institue´s Laboratory of Tumor Immunology and Biology er positiv over for rækken af nye behandlinger på vej. Ikke mindst Bavarian Nordics vaccine Prostvac, som han kalder et af de mest lovende produkter.

En begejstret direktør

Bavarian Nordics administrerende direktør Anders Hedegaard siger om artiklen til MedWatch:

”Det glæder mig, at så velrespekterede, store kapaciteter udtaler sig om markedet for immunterapi, og vi er selvfølgelig begejstrede for, at vores virksomhed og vores produkt Prostvac nævnes i den sammenhæng.”

I artiklen hedder det, at der kun er to produkter på markedet inden for immunterapi, herunder hører også terapeutiske vacciner som den fra Bavarian, der bruges til behandling.

”Mange selskaber har undervejs knækket nakken inden for dette felt, og derfor er der en vis videnskabelig skepsis, men blandt andet de her kommentarer viser, at vi nu er kommet langt. Der er tale om to af de førende internationale forskningsinstitutioner inden for dette område,” påpeger han.

Bavarian samarbejder med National Cancer Institut om forsøg, og firmaet købte i sin tid rettighederne til Prostvac hos instituttet. Men der er ingen økonomiske anliggender mellem Jeffrey Schlom og firmaet, oplyser Hedegaard.

Pres på danskerne

I artiklen lægges der et vist pres på blandt andet det danske firma, da det hedder sig, at vaccinen kan blive en af de sejre inden for immunterapi, som aktiemarkedet venter på, før de for alvor går ind i den type investeringer.

Hvad siger du til det pres?

”Vi investerer 850 mio.kr. i vores produkt, så vi tror på det, og vi er af samme grund vant til at have et pres på os. Men da der kun er de to produkter på markedet, er det klart, at det er utroligt vigtigt med de næste produkter, herunder vores.”

Konkurrent skidt fra start

Bavarian Nordics konkurrent Dendreon lancerede sidste år sit konkurrerende produkt, kaldet Provenge. Men produktet er kommet skidt fra start, og det samme er Dendreons kursudvikling i forhold til forventningerne.

Problemet har blandt andet været en knap så professionel lancering af produktet og deraf følgende problemer med tilskud. Et andet forhold, som artiklen hos Reuters peger på, er, at produktet kan være svært at håndtere for en læge. Det er en længerevarende procedure at få en behandling.

Anders Hedegaard, hvordan vil I undgå de problemer, som Dendreon er løbet ind i?

”Vi vil for det første samarbejde med en stor farmavirksomhed om salg og markedsføring, så vi sikrer en professionel lancering. Vi kigger allerede efter partnere til det med det formål at være klar i god tid inden lancering.

Desuden er vores vaccine jo en slags hyldevare, altså en vaccine i et hætteglas, og det gør det nemmere at anvende for læge og patient, og det mener vi vil gøre en forskel.”

Hvad er tidshorisonten for Prostvac?

”Vi forventer først at have resultater fra de fase III forsøg, der blev sat i gang i november 2011, i 2014-2015. Det hænger jo sammen med, at vi skal dokumentere en forbedret overlevelse.”

Om fremtidsperspektiverne i øvrigt for Bavarians vaccine-forretning, siger Anders Hedegaard:

”Vi har en vaccine i fase tre mod prostatakræft. Hvis vi lykkes med den, så har vi en portefølje af andre vacciner inden for brystcancer, lungekræft og en række andre cancerformer. Og i tilfælde af en succes med prostata-vaccinen er sandsynligheden øget for, at de andre vacciner også kommer igennem.”

Læs artiklen fra Reuters her

 

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier