Analytikere: Victoza-salg gør Novo-regnskab marginalt negativt

Salget af Victoza har trods advarsler skuffet analytikerskaren en smule, og det kan få betydning for Novo-aktien, når Københavns Fondsbørs åbner kl. 9.
Af Ritzau Finans / Leonora Beck

Selvom markedet var advaret om, at salget af Victoza kunne risikere at skuffe i forhold til konsensus som følge af periodeforskydninger, kan det meget vel få Novo Nordisks aktie til at sætte sig lidt, når børsen åbner fredag. Det vurderer analytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets til Ritzau Finans.

"Vores holdning var, at Novo ville få svært ved at overraske positivt, og det ser vi også på omsætningen, mens driftsmarginalen er stærkere end ventet. Jeg tror dog primært, at det skyldes periodeforskydninger af salgsomkostninger, da det er svært lige at vurdere, hvornår man teamer op til at lancere degludec, siger analytikeren, der betegner væksten for humane og moderne insuliner som "overraskende stærk".

Også Nordea melder om et sandsynligt fald for Novo-aktien i dag.

"Selvom selskabet forsat viser pæn vækst, kan tallene ikke leve op til de høje forventninger. Det er specielt salget af Victoza, som var et af de store fokuspunkter, der skuffer. Her ligger salget 9 pct. under konsensusforventningerne og hele 20 pct. under Nordea Markets’ forventninger. Det skuffende regnskab vil sende Novo-aktien ned i dagens handel," skriver banken i sin morgenrapport.

Udviklingen viser ifølge Michael Friis Jørgensen, at Novo Nordisk har tilbageerobret moment fra Eli Lilly, som vi også har set i receptdata. Derimod skuffer Victoza-salget både konsensus og Alm. Brand Markets.

"Det skuffer til trods for, at vi lå under markedskonsensus, fordi salget af Victoza i fjerde kvartal var for stort på grund af tilbageførsel af nogle hensættelser på nogle rabatter. Selv hvis man korrigerer for det, er salget af Victoza lidt skuffende, og det er måske det største problem i det her regnskab, fordi vi er vant til positive overraskelser," siger han.

Underliggende er det dog ikke et problem. Novo Nordisk fortsætter med at tage markedsandele i USA til trods for, at der er kommet konkurrence fra Bydureon. Da vækstraterne er stærke på de enkelte markeder samtidig er stærk, ser Michael Friis Jørgensen det dog ikke som et super negativt signal.

"Den underliggende udvikling fortsætter som den skal. Markedet var blot kommet lidt for langt foran med estimaterne. Men selvom markedet har været advaret om, at Victoza-estimaterne kunne ligge for højt, vil det formentlig komme lidt i fokus. Samtidig skuffer Novoseven en smule," siger Michael Friis Jørgensen.

Fokus på det lidt skuffende Victoza-salg ventes at føre til et lille fald i Novo Nordisks aktie, men også kun lille, mener analytikeren, der hæfter sig ved, at Novo Nordisk hæver forventningerne til den organiske vækst i lokal valuta, mens forventningerne til den organiske vækst i danske kroner fastholdes.

"Stærk underliggende vækst, som understøtter, at det ikke er noget problem, selvom det her kvartal kommer ud en anelse under markedets forventninger," konkluderer Michael Friis Jørgensen.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også