Fedmemedicin kan vælte budgettet

Nye, banebrydende fedmemidler, som for eksempel det Novo Nordisk har på trapperne, vil kunne vælte sundhedsudgifterne i regionerne.
Foto: Emil Ryge Christoffersen / Jyllands-Posten
Foto: Emil Ryge Christoffersen / Jyllands-Posten

Det er et stramt styret sundhedsbudget, som Danske Regioner i øjeblikket våger over. Men den kontrol kan glide under Bent Hansen, formanden for Danske Regioner, hvis og når nye og dyre fedmemidler når markedet.

”Økonomien ser egentlig meget god ud i øjeblikket. De sidste to år er det lykkedes os at løse finansieringsproblemerne gennem strukturforandringer og nytænkning. De næste fem år frem har vi styr på det. Det, der kan vælte læsset, er, hvis der kommer nye, dyre behandlinger på markedet, som vi er nødt til at tage i brug,” siger Bent Hansen til Berlingske Business.

Det, der kan vælte læsset, er for eksempel hvis det lykkes Novo Nordisk at få godkendt stoffet bag selskabets nuværende diabetesmedicin, Victoza, til behandling af fedme, siger han.

”Det ville kunne øge budgettet med et tre-, måske firecifret millionbeløb, og det er der ikke plads til. Derfor har vi meget skarp fokus på økonomien og på, hvad der kan komme af nye produkter fremover,” siger Bent Hansen.

Millarder i salgspotentiale

Novo Nordisk er selv optimistiske, hvad angår fedmeudgaven af Victoza, og adm. direktør Lars Rebien Sørensen antydede i sidste måned, at fedmemedicinen kan have et salgspotentiale på helt op til 50 mia. kr. Det er dog langt fra de samme salgsrater, analytikerne forventer – de anslår et topsalg på omkring det halve.

Selskabet er i øjeblikket i gang med de afsluttende, store patientforsøg med liraglutid ( det stof, der også danner basis for diabetesmedicinen Victoza, red.) til fedmebehandling.

Ifølge Bent Hansen vil svært overvægtige danskere som udgangspunkt få adgang til eventuel fedmemedicin fra Novo Nordisk, hvis ellers Sundhedsstyrelsen godkender det, og der er faglig dokumentation for, at det virker.

”Så er vi nødt til at diskutere med Folketinget og regeringen, om det er noget, vi vil prioritere og afsætte ekstra penge til,” siger Bent Hansen til Berlingske.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også