Direktør i lægemiddelindustrien raser over læge-formand

De praktiserende lægers formands angreb på kolleger, der samarbejder med industrien, er et ulykkeligt felttog – ”det er jo næsten en udrensning af de læger, der har noget med industrien at gøre,” siger Lægemiddelindustriforeningens direktør.
Foto: PR
Foto: PR

Formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO) Henrik Dibbern er med sin konstante kritik af lægers samarbejde med industrien på et ideologisk felttog. Et felttog, der til stor skade for industrien og samfundet kan føre til en udrensning af de læger, der samarbejder med industrien.

Det er den kontante og direkte kommentar fra adm. direktør i Lægemiddelindustriforeningen (LIF), Ida Sofie Jensen i kølvandet på en meget barsk kritik fra Henrik Dibbern i Politiken i dag. Her angriber han lægernes "alt for tætte" alliancer med medicinalindustrien.

Synspunktet er ifølge artiklen, at ”mens industrien har en klar interesse i hele tiden at finde ny medicin til nye sygdomme, så der kan tjenes endnu flere penge, kommer lægerne mere eller mindre ufrivilligt til at blåstemple tvivlsomme undersøgelser og marginale behandlingsgevinster.”

"Vi gør raske mennesker syge, så der kan tjenes penge på dem. Men det er vildt frustrerende, at man ikke kan få lov at være rask mere,"  siger han til Politiken.

Lægeformand: Lad os få lov at være raske

Det er næsten udrensning

Ida Sofie Jensen siger til MedWatch:

”Henrik Dibberns dagsorden på dette område er ideologisk, og det er rigtig trist, det der foregår nu. Det er jo næsten en udrensning af de læger, der har noget med industrien at gøre. Og en af Dibberns teser om, at man slet ikke må lave faglige opgaver for den offentlige forvaltning, hvis man som læge samarbejder med industrien, er jo forfærdelig ulykkeligt.

Det vil stille Danmark som et lille land i en meget uheldig situation, også fordi det er de bedste læger, der samarbejder med industrien. Og de bliver dygtigere af det.”

Et uheldigt eksempel

Den anden problematiske ting er, påpeger hun, er, at Dibbern taler om at sygeliggøre danskerne. Blandt andet med hans eksempel om screening. Han siger: "Man kan altid finde en ny risiko for en eller anden sygdom. Selv om du er rask, får du på et eller andet tidspunkt at vide, at nu bør du screenes for tyktarmskræft. Risikoen for, at du får den kræftform, er meget lille, men vi går ud og anbefaler alle raske mennesker en hospitalsundersøgelse, og så får man et rør op i bagdelen, så vi kan finde ud af, om du tilhører den uendeligt lille gruppe af mennesker, der kan få den der sygdom."

Hertil fremhæver Ida Sofie Jensen, at der altså er tale om den tredje hyppigste kræftform, der findes med 2700 nye tilfælde årligt herhjemme, 1500 danskere dør.

”At kalde det en ”uendelig lille gruppe” er jo helt forkert. Det er også et virkeligt dårligt eksempel, hvis vi skulle være årsag til den screening. Årsagen til, at man overvejer screening er, at vi har en højere dødelighed af denne kræftform end i mange andre lande.”

Kritik af lægekollega

I det andet eksempel henviser Dibbern til en mediehistorie om, at ”Over 900.000 danskere ikke får den kolesterolmedicin, de burde have; det kan koste 30.000 danskere livet. Løsningen er piller, der kan begrænse risikoen for åreforkalkninger og blodpropper.”

Efter Dibberns klare overbevisning "et uhyggeligt eksempel på, hvor langt nogle specialister vil gå i retning af at sygeliggøre en hel befolkning, og vi ser det desværre igen og igen."

Her er der imidlertid tale om en undersøgelse gennemført af forskere fra Herlev Hospital med professor Børge Nordestgaard i spidsen på foranledning af Hjerteforeningen.

”Børge Nordestgaard er formentlig den i Danmark, der ved mest om dette felt. Henrik Dibbern stiller altså spørgsmålstegn ved sin egen lægekollega og hans undersøgelse, der er videnskabelig dokumenteret,” pointerer direktøren fra lægemiddelindustrien.

Del artikel

Relaterede artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også