Novo-aktie har haft lukkerekord hver fjerde dag i år

Aktionærerne i Novo Nordisk har haft grund til at løfte hænderne hver fjerde børsdag i 2012.
Foto: Novo Nordisk / PR
Foto: Novo Nordisk / PR
Ritzau Finans.

Novo Nordisk er i år rekordernes aktie på børsen. Selskabet har sat "alltime high" dag efter dag i siden nytår. I alt er det blevet til lukkerekorder i 19 ud af de 76 handelsdage, der har været i år. Det viser en opgørelse, som Ritzau Finans har foretaget. Aktien har også sat sig solidt på pladsen som Nordens mest værdifulde selskab.

Indtil i år var rekorden 684 kr. tilbage fra 9. marts 2011.

Efter regnskabet for 2011 2. februar blev der for alvor sat fart på rekorderne og der kom fem på stribe fra torsdag 2. februar til og med 8 februar, da aktien lukkede i 758 kr. Der blev sat yderligere rekord i februar, hvor aktien ved månedens udgang var tæt på 800 kr.

Der var rekordpause i stigningerne fra 21. marts, hvor aktien lukkede i 813,5 kr. og frem til begyndelsen af april. Der fragik 14 kr. i udbytte 22. marts, men 2. april var det tekniske kursfald på udbyttefragangen hentet hjem, og rekordrækken kunne begynde igen trods opblussen af gældskrisen med den første rekord på 815,5 kr. Der er siden blevet til yderligere 3 rekorder i april med den seneste ved lukning torsdag i 855 kr. for en Novo Nordisk-aktie. "Intraday" er rekorden 866,5 kr. ligeledes fra torsdag.

Advarsler fra enkelte finanshuse har ikke kunnet dæmpe rekorderne.

Fra JP Morgan lød det advarende nogle dage efter regnskabet i februar, at kurspotentialet i Novo Nordisk var begrænset, og investorerne kunne blive fristet til at tage gevinster hjem efter en stigning på 14 pct. siden begyndelsen af februar.

JPMorgans analytikere vurderede, at en succesfuld lancering af Novos næste insulingeneration, Degludec, allerede er afspejlet i kursen. Samtidig skønnede de, at salgsestimaterne for Victoza nu på et så højt niveau, at yderligere forhøjelser synes usandsynlige.

Kursudviklingen har gjort det til skamme. På det seneste er der analytikere, der har løftet kursmålet til fire cifre. DnB Nor har 1000 kr., Jefferies har 1000, Nordea 1024 og allerøverst ligger ABG Sundall Collier med 1100 kr.

Nordea havde tidligere et kursmål på 856 kr. Kursmålsændringen hos Nordea skyldes højere forventninger til salget af Degludec og Victoza som fedmemiddel. Sidstnævnte ventes hos Nordea nu at kunne blive en 10-dobbelt blockbuster (blockbuster = årligt salg over 1 mia. dollar).

Ifølge Bloomberg News har i alt 16 børshuse en positiv anbefaling i stærkere eller mildere grad, mens fem har salgsanbefalinger. Flest finanshuse - i alt 17 - opererer med neutrale anbefalinger. Af analytikerne leverer 29 kursmål til Bloomberg og det gennemsnitlige kursmål er 809 kr.

Novo Nordisk er også i perioden blevet Nordens mest værdifulde aktieselskab. Kampen med den norske energigigant Statoil om førstepladsen er indtil videre vundet af Novo Nordisk.

Med rekordkursen torsdag på 855 kr. er markedsværdien af den danske medicinalgigant knap 496 mia. kr. Det er således mere end Statoil, der torsdag lukkede med en markedsværdi på på 488,5 mia. nkr. eller 481,2 mia. kr.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også