Novo undrer sig over ny udmelding fra Sundhedsstyrelsen

Sundhedsstyrelsen skriver i en ny kørekortvejledning, at GLP-1 analoger som f.eks. Victoza og DPP4-hæmmere som f.eks. Januvia kan give hypoglykæmi (lavt blodsukker). Den vurdering skaber forundring hos Diabetesforeningen og Novo Nordisk.
Foto: Novo Nordisk/PR
Foto: Novo Nordisk/PR
af KRESTEN MORTEN MUNKSGAARD

En ny udmelding fra Sundhedsstyrelsen betyder, at diabetespatienter, der bliver behandlet med enten GLP-1 analoger eller DPP4-hæmmere hører under de samme regler som diabetikere, der får insulin og SU-medicin (sulfonylurinstoffer)

Dermed skal patienterne have udfyldt en såkaldt  diabetesattest, hvis de vil bruge midlerne. Det skriver Behandlerbladet ifølge Dagens Pharma.

Men udmeldingen er i strid med behandlingsvejledningen for type 2-diabetes, og derfor har Diabetesforeningen bedt Sundhedsstyrelsen om at rette det, foreningen troede var en fejl. Men over for Behandlerbladet fastholder Sundhedsstyrelsen, at der ikke er tale om en fejl, fordi der er en lille risiko for, at GLP-1 analoger og DPP4-hæmmere giver hypoglykæmi, selvom de gør det langt sjældnere end insulin.

"Risikoen for hypoglykæmi er meget, meget lavere ved de her former for medicin, så det er derfor, guidelines ser så kategoriske ud, som de gør. Men når man laver en vejledning for kørekort, bliver man i endnu højere grad nødt til at være ’on the safe side’," siger Steffen Thirstrup, chef for lægemidlers vurdering i Sundhedsstyrelsen, til Behandlerbladet.

Novo uenig

Novo Nordisk, som producerer GLP-1 analoget Victoza, undrer sig over Sundhedsstyrelsens udmelding. Selskabet slår netop på, at ikke giver risiko for hypoglykæmi i sin markedsføring af produktet.

"Vi er ikke enige i, at Sundhedsstyrelsen kategoriserer Victoza på linje med SU-medicin og humane insuliner. Der har været adskillige kliniske studier, bl.a. i de internationale førende tidsskrifter The Lancet og Diabetes Care, som klart viser, at risikoen for hypoglykæmi ved brug af Victoza er på niveau med brug af placebo," siger medicinsk chef i Novo Nordisks danske datterselskab Ralf W. Ackermann.

Også Sten Madsbad, som er professor og overlæge på Endokrinologisk Afdeling på Hvidovre Hospital siger til Behandlerbladet, at Sundhedsstyrelsens nye vejledning må bero på manglende viden i Sundhedsstyrelsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også