Fremtidshåb for dansk test til testikelkræft

Rigshospitalet og bioinformatikfirmaet Visiopharm har udviklet en test, der kan opdage prostatakræft via en sædcelleprøve. Testen er nu spredt til interesserede nabolande, men der er stadig bump på vejen til at kunne markedsføre et færdigt produkt til hospitaler i Europa.
Foto: Casper Dalhoff / Jyllands-Posten
Foto: Casper Dalhoff / Jyllands-Posten

En danskudviklet test til at opdage testikelkræft ud fra sædprøver er ved at blive sat i gang i Tyskland, Norge, Sverige og Polen.

Forskere på Rigshospitalet har fundet frem til en måde at identificere forstadieceller til testikelkræft i en sædprøve, og med støtte fra Højteknologifonden har forskerne sammen med bl.a. virksomheden Visiopharm udviklet en automatisering af processen for at se efter forstadiecellerne i en sædprøve under et mikroskop, fordi det er meget arbejdskrævende.

Det betyder, at biopsi – som kræver en operation og efterfølgende smerte – ikke er nødvendig.

”Testen kan detektere en testikelkræft før man ved, at man har den, og uden at det medfører smerte for patienten,” siger seniorforsker Kristian Almstrup fra Afdeling for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet, til Ingeniøren.dk.

Dyrt apparat

Testikelkræft er den hyppigste kræftform hos yngre mænd i Danmark, og prostatakræft udgør 24 pct. af alle kræfttilfælde i Danmark ifølge Nordcan, en databank over kræfttilfælde i norden.

Rigshospitalet har indført testen som en standardtest for mænd, der har svært ved at få børn og derfor henvender sig til afdelingen. De mænd har nemlig en større risiko end fertile mænd for at have forstadieceller i sæden. Kristian Almstrup regner med, at testen bliver et egentligt produkt, som Rigshospitalet kan sælge til andre hospitaler i Europa, når man har overstået de beta-test, der er i gang i nabolandene for øjeblikket. Dog kan prisen være en hindring.

”Hardwaren er forholdsvis dyr. Og selv om nogle afdelinger allerede har den, skal man investere et par millioner kroner for selv at kunne det samme, som vi kan her på Rigshospitalet,” vurderer seniorforskeren til Ingeniøren.dk.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også