MedWatch

Dansk firma sælger gentest pr. postordre

Sygdomsrisiko: For få tusinde kroner kan alle danskere nu få kortlagt deres gener og få at vide, om de har forhøjet risiko for at udvikle alvorlige sygdomme. Markedet er komplet ureguleret, og det er tvivlsomt, hvad den slags test reelt kan fortælle os, advarer genforskere og læger.

Foto: Laborant, Lone Aagard fra Gonidio

Forskningen i generne og den menneskelige arvemasse tordner derudad, og om få år vil en personlig gentest blive hvermandseje, spår adskillige forskere. Det første danske gentestfirma, Gonidio.dk, har nu etableret sig herhjemme med tilbud om gentest pr. postordre til almindelige forbrugere. Det koster under 4.000 kr. at få en såkaldt sundhedsgentest, som skal vise, om vi er disponerede for at udvikle en lang stribe sygdomme som kræft, alzheimer, hjertesygdomme, diabetes, astma etc.

Men den slags forbruger-gentest er for usikre, og de kan være spild af penge og skabe unødig bekymring og falsk tryghed, påpeger en stribe genforskere, Forbrugerrådet, læger og medlemmer af Etisk Råd. De efterlyser alle kontrol med testkvaliteten og klare regler for, hvordan de dybt personlige dna-data samt dna-materiale som spyt eller blod håndteres.

Allerede abonnent? Log ind.

Læs hele artiklen

Få adgang i 14 dage for 0 kr.
Det kræver intet kreditkort, og du vil ikke overgå til et betalt abonnement efterfølgende.

  • Adgang til alle låste artikler
  • Modtag vores daglige nyhedsbreve
  • Fuld adgang til vores app
Der skete en fejl. Prøv venligst igen senere

Få fuld adgang til dig og dine kollegaer.

Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier