MedWatch

Pharmadanmark: Medier skaber frygt for bivirkninger

De danske medier er med til at skabe en alt for stor frygt for bivirkninger, når de overdriver sundhedsmyndighedernes resultater, mener Pharmadanmark.

Da de amerikanske sundhedsmyndigheder for nylig tilføjede nye advarsler om bivirkninger til kolesterolsænkende medicin - statinerne - førte det til en mediedækning i Danmark, som skabte en ubegrundet stor frygt for brugen af medicinen.

Det mener fagforeningen Pharmadanmark, der fremhæver rubrikken: ”Advarsel: Kolesterol-medicin er farlig” fra Ekstra Bladet som eksempel.

"Generelt synes der at mangle en forståelse hos både medier, politikere og befolkning for, at stort set alle lægemidler har bivirkninger, og at de mest potente lægemidler ofte har flere bivirkninger end de mindre virksomme. Det er mere end svært at udvikle lægemidler, der virker, uden at de også har bivirkninger," siger Antje Marquardsen, der er formand for Pharmadanmark i fagforeningens nyhedsbrev Fredag Formiddag.

Godkendelse bygger på fordele og ulemper

Hun understreger, at sundhedsmyndighedernes godkendelse af lægemidler bygger på en grundig vurdering af medicinens virkning og bivirkninger.

"Der er altså stort set altid en risiko ved et lægemiddel, men det er en kalkuleret risiko. På den baggrund giver det anledning til eftertanke, at der generelt er så stort fokus på risikoen for – ofte – meget sjældne bivirkninger, og mindre på de positive virkninger," siger formanden og fortsætter:

"Opmærksomheden på lægemidlernes sikkerhed – herunder bivirkninger – er vigtig hos patienter, industri og myndigheder. Men hvis frygten for bivirkninger får overtaget, risikerer det at blokere for nødvendig behandling."

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt. 

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier