MedWatch

Undersøgelse: gammelt influenza-middel hjælper patienter med hjerneskader

(MedWatch anbefaler) Et influenzamiddel kan måske hjælpe folk med en hjerneskade til at få det bedre, skriver Boston.com.

Forskere rapporterer om den første effektive behandling for patienter med svære hjerneskader efter fald eller færdselsuheld: en billig influenzamedicin hvis fordelagtige bivirkninger blev opdaget ved et tilfælde for flere årtier siden.

Svært tilskadekomne patienter som fik tildelt influenzamidlet, amantadine, kom sig hurtigere end patienter som fik et placebo-middel. Efter fire uger kunne flere af de patienter som fik influenzamidlet give pålidelige ja/nej svar, tage imod ordrer og bruge en ske eller en hårbørste, hvilket ganske få af dem kunne fra starten af. Langt færre af de patienter som fik amantadine forblev i vegetativ tilstand, 17 procent mod 32 procent i den anden gruppe.

Undersøgelsen af amantadine’s effekt på hjerneskadede patienter fandt sted i USA, Danmark og Tyskland og inkluderede 184 svært handicappede patienter med en gennemsnitlig alder på 36. Omkring en tredjedel var i vegetativ tilstand, hvilket vil sige at de ikke var ved bevidsthed, men med periodevis opvågning. Den resterende del var ved minimal bevidsthed og viste nogle tegn på vågenhed. De blev behandlet 1 til 4 måneder efter skaden indtraf, et tidspunkt hvor en del patienter dog får det bedre af sig selv, påpeger neuro-psykolog Joseph Giacino fra Boston’s Spaulding Rehabilitation Hospital som var en af de ansvarlige for undersøgelsen.

Amantadine er et billigt generisk influenzamiddel som blev godkendt i USA i midten af 1960erne og tidligere også er blevet brugt til behandling af patienter med Parkinsons syndrom. Resultaterne af den statsfinansierede, amerikanske undersøgelse er at finde i dagens udgave af The New England Journal of Medicine.

Læs hele historien fra boston.com her.

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier