Flere forfalskninger øger behov for EU-stregkoder

En omvæltning er på vej ind over den europæiske medicinalbranche. Den hedder coding, og skal hjælpe med undgå forfalskningsskandaler som den seneste med Avastin i USA. Det bliver dog en bekostelig affære for virksomhederne.
Foto: Lif/PR- Ulla Høegh
Foto: Lif/PR- Ulla Høegh

Forekomsten af forfalsket medicin er fra 2002 og frem til 2010 mere end 10-doblet på verdensplan. Stigningen gør, at risikoen for, at de falske lægemidler forvilder sig ind i det europæiske legale distributionssystem, bliver større og større.

”Forfalskning er et stigende problem world wide. I den legale distributionskæde er der større risiko for forfalskninger. Vi har set det i Europa, og USA er hårdt ramt, og Kina er nok endnu værre,” siger Ulla Høegh, chefkonsulent i Lægemiddelindustriforeningen, LIF.

Christoph Krahenbuhl, produktsikkerhedschef i AstraZeneca, fortalte til et fællesmøde i The European Directorate for the Quality of Medicines i slutningen af januar, at den svensk-engelske medicinalkoncern har oplevet en stigning i påviste tilfælde af forfalskninger fra 171 i 2010 til 358 i 2011. Det skriver Securing Pharma.

Forfalsket kræftmiddel

Senest var producenten af den meget udbredte kræftmedicin Avastin, Roche, ude for at advare læger, hospitaler og patientgrupper om, at en forfalsket udgave af medicinen var blevet fundet i USA. Det var et dansk engros-firma, der videresolgte de falske lægemidler til England uden at vide det, og derfra røg medicinen ind i USA.

For at lukke forfalskningerne ude af systemet, er lægemiddelindustrien, parallelimportører, farmaceuter, grossister og EU gået sammen om at udvikle et fælles stregkodesystem.

”LIF og den forskende industri i Europa bakker meget op om en pakningsspecifik stregkode. Vi er i gang med at udvikle et system til, hvordan hele det system skal fungere i EU. Det betyder, at der skal etableres en database, hvor alle disse numre lægges ind, og at man på apoteket ved at skanne scanne stregkoden, kan verificere ægtheden af pakningen,” siger Ulla Høegh.

Udgift for industrien

Det nye system kræver, at hele den europæiske medicinalindustri omstiller sig. Det stiller krav til produktionsteknikken, og så skal der etableres et databasesystem, hvor produkternes koder skal lægges ind og kunne trækkes ud på apoteket.

”Det er en udgift for industrien, der koster, men industrien er interesseret i, at den legale distributionskæde ikke bliver infiltreret med forfalskede lægemidler. Vi lever i en verden, hvor det er nødvendig at lave de tiltag,” siger hun. 

Selvom det er vanskeligt at bedømme den eksakte pris, fordi man ikke har lavet noget lignende tidligere, skønnes det ifølge Securing Pharma, at priserne vil variere mellem 0,5 og 3 eurocent per pakke medicin.

Prisen er værd at betale, siger Ulla Høegh. Det går nemlig ud over lægemiddelbranchens troværdighed, hvis alt for mange tilfælde med forfalskede lægemidler dukker op.

Klar i 2014

EU-kommissionen skal fastlægge, hvilket system der skal indføres i EU. LIF forventer, at det endelige system vil blive vedtaget i 2014, og derfra har Danmark og de fleste af de øvrige EU-lande tre år til at implementere reglerne.

Systemet vil være kompatibelt på globalt plan.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også