MedWatch

Optakt: ALK-Abelló vil byde på faldende overskud

ALK-Abelló går nogle mere magre år i møde på indtjeningssiden efter et ekstraordinært stærkt 2011. Sådan lyder analytikernes vurderingen op til allergikoncernens årsregnskab, som offentliggøres på onsdag.

Analytikere spår et tyndt 2012 for allergikoncernen ALK-Abelló  i forhold til, hvad regnskabet vil vise for 2011. Sidste års indtjening blev løftet af fremrykkede milepæle og ikke mindst en stor betaling på ca. 150 mio. kr. fra ALK's nye japanske partner Torii om udvikling af allergivacciner til det japanske marked.

Analytikere forudser ifølge SME Direkt, at indtægterne fra ALK's samarbejdspartnere falder fra 240 mio. kr. mio. kr. til 175 mio. kr. i 2012, og sammenholdt med udsigten til afdæmpet vækst på markedet for allergivacciner samt store udviklingsomkostninger til udvikling af allergitabletten Mitizax mod husstøvmideallergi, er der lagt op til faldende indtjening for ALK i år. Driftsresultatet, EBIT, ventes at dykke til 227 mio. kr. fra estimeret 306 mio. kr. i 2011.

"Det store spørgsmål i forbindelse med ALK's forventninger er, om en milepæl på estimeret 50-75 mio. kr. fra opstarten af det japanske fase 3 forsøg med høfeberpillen Mitizax falder i år eller næste år. De skal helst falde i år for at undgå, at ALK's resultat falder helt sammen," siger analytiker i Alm. Brand Markets Michael Friis Jørgensen til Ritzau Finans.

Milde pollensæsoner

Han peger på, at ALK's store franske konkurrent Stallergenes allerede har indikeret, at væksten bliver svag på markedet for allergivacciner. To milde pollensæsoner på stribe fik i januar Stallergenes til at spå en vækstnedgang til 5-7 pct. i 2012 fra omkring 9 pct. i 2011.

Analytikerne venter, at ALK's vækst på markedet for allergivacciner i 2012 vil begrænse sig til godt 2 pct. i kroner til 1930 mio. kr.

Modsat er der udsigt til tocifret vækst for ALK-Abellós adrenalinpen Jext, der vil vinde lidt af det tabte marked tilbage. ALK-Abelló udfasede i 2011 salget af en indlicenseret adrenalinpen og lancerede sin egen Jext-pen, hvilket på sigt ventes at styrke indtjeningen fra den del af forretningen.

Ingen store nyheder

I 2012 ventes omsætningen af øvrige produkter, som Jext tilhører, at stige 13 pct. til 226 mio. kr. fra 200 mio. kr. i 2011, da omsætningen dykkede markant fra 329 mio. kr. i 2010.

Generelt ventes ifølge Jyske Bank ikke de store nyheder i regnskabet, der står i skyggen af det ventede nyhedsflow fra pipelinen i de kommende 12-18 måneder. Det drejer sig dels om fase 3-resultater med Grazax i USA samt med husstøvmidevaccinen Mitizax.

Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets peger desuden på, at markedet venter en mulig samarbejdsaftale vedrørende allergitabletterne på det kinesiske marked. Endelig har ALK varslet, at selskabet stadig er på jagt efter opkøb.

 

 

Mere fra MedWatch

Lars Rasmussen advarer mod høje lønstigninger

Virksomheder har et ansvar for at være med til at bremse inflationen ved at holde lønstigninger i ro i de kommende overenskomstforhandlinger, mener Lars Rasmussen, der er bestyrelsesformand for både Coloplast og Lundbeck.

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier