Medicinalindustrien under angreb af læger

Dagbladet Information tager i en artikelserie fat i, hvor tungt medicinalindustrien sidder på forskningen i Danmark, og hvordan magtforholdet mellem den uafhængige og den industrifinansierede forskning tager sig ud.
Foto: Dima V / Stock.Xchng
Foto: Dima V / Stock.Xchng

”Medicinalindustrien sidder tungt på forskningen i lægemidler herhjemme, og dermed også på den viden, som kan omsættes til penge.I en ny serie sætter Information fokus på det skæve magtforhold mellem den uafhængige og den industrifinansierede forskning og dets konsekvenser for patienter og samfund”.

Sådan lyder Informations introduktion til artikelserien, hvor læger og andre i branchen går til angreb på medicinalindustrien. Her kan du få et overblik over artiklerne.

 

Medicinalindustri blokerer for fri forskning

Novo Nordisk og flere andre medicinalvirksomheder nægter i flere tilfælde at udlevere placebomedicin til uafhængige forskere. Ifølge kritikere fordi de er bange for, at der skal dukke ubehagelige resultater op. Den manglende vilje til at udlevere placebo har ødelagt flere forskningsprojekter og er derfor til skade for såvel den frie forskning som folkesundheden.

Læs artiklen her

 

Novo: Vi vil ikke udlevere til alle

Det er helt legitimt, at Novo Nordisk vil ’beskytte sine investeringer’ ved ikke at udlevere placebo til alle, fortæller firmaets udviklingsdirektør. Novo vil gerne have styr på forskningen, så de ved, at kvaliteten er i orden. Og giver man placebo til alle, vil der komme en myriade af mærkelige undersøgelser, mener han.

Læs artiklen her

 

Politikere: Ikke i orden at tilbageholde placebo

Det er umoralsk, når Novo Nordisk og andre medicinalvirksomheder nægter at udlevere placebomedicin til uafhængige forskere, mener politikere fra begge sider af folketingssalen. Enhedslisten og DF vil tvinge virksomhederne til at udlevere placebo, men regeringen og Venstre tøver.

Læs artiklen her

 

Sponsorforskning får 30 gange flere penge end den frie kliniske forskning

Medicinalindustrien dominerer suverænt den kliniske forskning i Danmark. De små offentlige bevillinger betyder, at forskerne får stadig sværere ved at forske i de behandlinger, der tjener patienterne bedst

Læs artiklen her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også