Undersøgelse: Forskere ukritiske over for industriens data

Når uafhængige forskere deltager i industrisponsorerede lægemiddelforsøg, fører det ikke nødvendigvis til, at dataene bliver undersøgt til bunds, viser ny undersøgelse.
Foto: 123dan321 / Stock.xchng
Foto: 123dan321 / Stock.xchng

Selvom uafhængige forskere har været inde over industrisponsorerede lægemiddelforsøg, og selvom de har blåstemplet dataene, er dataene ikke nødvendigvis blevet gransket i dybden.

Det skriver Ugeskrift for Læger på baggrund af en undersøgelse, som Det Nordiske Cochrane Center har foretaget blandt de forskere, der i 2008-2009 fik deres industrisponsorerede lægemiddelforsøg. Undersøgelsen er publiceret i det videnskabelige tidsskrift The Lancet.

I mere end hvert syvende lægemiddelsponsorerede forsøg oplyser de uafhængige forskere, at de slet ikke har set på data. Og i hvert fjerde forsøg har forskerne kun set på Clinical Study Report, som er en sammenskrivning af data fra forsøget, der er skrevet af medicinalindustriens egne folk.

”Mange af forskerne er i vores optik med til at blåstemple undersøgelserne frem for at gå i dybden med data. De burde jo som de uafhængige forskere være patientens garant i industriforsøg, for at databrugen og dermed undersøgelsesresultaterne er pålidelige,” siger forsker Andreas Lundh fra Det Nordiske Cochrane Center til Ugeskrift for Læger.

Peter Schwarz, formand for Lægevidenskabelige Selskaber, er enig:

”Det er bekymrende, hvis virksomhederne tilbageholder data. Men det er altså lige så bekymrende og stærkt kritisabelt, hvis seks forskere slet ikke har været interesseret i data. Det er dybt beskæmmende, hvis forskerne ikke kontrollerer data i de forsøg, som de deltager i.”

I 11 ud af de 39 forsøg sagde forskerne, at de personligt gik ned i materialet og undersøgte de respektive Case Report Forms, der på patientniveau viser forsøgets resultat.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også