MedWatch

Novo Nordisk er 1 mia. kr. foran markedsforventningerne

Årsregnskabet fra Novo Nordisk giver aktieanalytikerne anledning til at revurdere deres forventinger til Novo Nordisks 2012-regnskab.

Foto: Novo Nordisk / PR

Novo Nordisks nettooverskud bliver op mod 1 mia. kr. større i 2012, end aktiemarkedet havde regnet med, inden årsregnskabet blev sendt på gaden.

Det viser Ritzau Finans' beregninger baseret på Novos opjusterede resultatforventninger til 2012.

Den store positive overraskelse stammer fra en særdeles god udvikling i produktionsøkonomien, og det miks af produkter Novo Nordisk forudser i 2012.

"Det er en abnorm marginforbedring i forhold til vores forventninger, hvis man ser på bruttomarginen. Det er nok det, der udvikler sig allermest overraskende. Den er meget bedre, end vi havde ventet," konstaterer analytiker i Alm. Brand Markets, Michael Friis Jørgensen over for Ritzau Finans.

Novo Nordisk leverede i fjerde kvartal en bruttomargin på 82,8 pct., mens analytikerne ifølge SME Direkt blot havde ventet en margin på 81,4 pct. Opgjort i faktiske tal betyder en varig forbedring af bruttomarginen med 1 pct.point en forbedring af indtjeningen på ca. 750 mio. kr.

Den bedre lønsomhed i toppen af regnskabet slår også igennem i Novos forventninger til bundlinjen. Novo Nordisk spår nu en salgsvækst i lokal valuta på 7-11 pct. mod tidligere "høj encifret" vækst, og bruttomarginen ventes ifølge IR-chef Klaus Bülow Davidsen forbedret med 50-100 basispoint, ligeledes i lokal valuta. I 2011 steg bruttomarginen 40 basispoint.

I kroner nyder Novo samtidig godt af valutakursmedvind og guider nu en vækst i driftsresultat på 17 pct. i kroner til 26,2 mia. kr. i 2012. Fraregnet finansielle nettoudgifter, som Novo ser omkring 1 mia. kr., og en skattesats på 22-23 pct., indikerer Novo dermed en bundlinje på 19,3-19,6 mia. kr. Til sammenligning havde den mest optimistiske analytiker modelleret et resultat på 19,5 mia. kr. Medianestimatet er helt nede på 18,5 mia. kr., eller 0,8-1,1 mia. kr. mindre end Novos 2012-forventninger.

"Estimaterne skal markant op. Selv deres nedre ende af forventningerne til omsætningen er på niveau med markedsforventningerne. Så det er rigtigt stærkt, og det fjerner den nervøsitet, der har været for vækstbilledet," konstaterer Michael Friis Jørgensen.

Aktiemarkedet har reageret ved at sende Novo-aktien 4,7 pct. højere til rekordkurs 712.

"Når man sælger så godt af Victoza og de moderne insuliner og forholdsmæssigt mindre af de gamle insuliner og diabetespillen, så forbedres indtjeningen. Det forbedrer simpelthen produktmikset, fordi de moderne midler har større marginer. Samtidig foretager Novo løbende effektiviseringer i deres produktion," siger analytiker i Sydbank, Søren Løntoft Hansen til Ritzau Finans.

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier