Europæisk familiekapital til biotek på tilbagetog

Europæiske, farmaceutiske familievirksomheder har i de seneste år vist en øget interesse for at komme den pressede biotekbranche til undsætning med deres mange milliarder. Men den indsats kan vi ikke forvente i 2012, vurderer Ernst & Young.

I Europa er ikke-traditionelle fundingkilder som de bugnende, familieejede pengetanke blevet meget mere synlige efter finanskrisen. Det gælder især i Tyskland og Schweiz, men pengene vil ifølge Ernst & Young formentlig ikke blive ved med at trille ud til de pressede biotekvirksomheder.

”Vi forventer, at de vil fortsætte med at være aktive i 2012. Men fordi deres porteføljer er vokset i de sidste par år, bliver de også nødt til at være seriøse i deres overvejelser om porteføljemanagement, før de investerer i flere nye virksomheder,” siger Dr. Siegfried Bialojan, chef for det europæiske Life Science-center i konsulentvirksomheden Ernst & Young.

Store udsving i pengestrøm

Fordi der er så få familieejede fonde til biotek, de såkaldte family offices, vil vi snarere se udsving, som vi har set de seneste år, siger han. Det ser man ikke mindst i Tyskland.

”Hvor de investerede mange penge i 2008 og 2010, har 2009 og 2011 ligget på et ret lavt niveau. De investorer, der har en begrænset portefølje af virksomheder, behøver ikke at funde hvert år. De behøver ikke at komme tilbage med penge hvert år,” siger Siegfried Bialojan.

Han fortæller, at trods de få family offices, har de taget en betydningsfuld rolle, når det handler om at finansiere bioteksektoren i Tyskland, fordi den klassiske model for venturekapital har slået fejl. Der er hårdt brug for alternative modeller.

Danmark ikke i kiggerten

I Danmark har vi ifølge Peter Benson, managing partner i venturefonden Sunstone Capital, ingen deciderede family offices. Og man skal kæmpe for det, hvis man som dansk biotekvirksomhed skal få del af pengene i de tyske og Schwieziske familiepengetanke.

”De tyske family offices har defineret deres geografiske investeringshorisont til hovedsageligt at være i Tyskland og i nogen grad i tysktalende nabolande. Der er ikke nogen synlig trend, der gør, at vi forventer at se dem udvide deres område i fremtiden,” siger Siegfried Bialojan.

For nogle af dem handler den ekstra funding i disse år om en personlig pligt, hvor de føler, at de skal give noget tilbage til samfundet, som har gjort deres succes mulig.

Brug for motivation

Siegfried Bialojan peger dog på, at business angels i hele Europa også har fået en mere fremtrædende rolle i krisetiderne.

”Det, der er brug for, er systematiske tilgange, hvor man kan motivere flere af de private, rige folk til at overveje at lægge penge i life science-sektoren,” siger han.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også