"Etisk dilemma" for Novo Nordisk: Opretholder fabrik i Rusland

Novo Nordisk forsøger ikke at skille sig af med sin fabrik i Rusland, siger adm. direktør Lars Fruergaard Jørgensen.
Adm. direktør for Novo Nordisk Lars Fruergaard Jørgensen under pressemøde hos Novo Nordisk i Bagsværd onsdag den 31. januar 2024. | Foto: Mads Claus Rasmussen
Adm. direktør for Novo Nordisk Lars Fruergaard Jørgensen under pressemøde hos Novo Nordisk i Bagsværd onsdag den 31. januar 2024. | Foto: Mads Claus Rasmussen

Siden Ruslands invasion i Ukraine i 2022 har en lang række vestlige virksomheder trukket sig fra det russiske marked. 

Medicinindustrien er undtaget vestlige sanktioner mod Rusland, men alligevel er situationen et etisk dilemma for Novo Nordisk, der har valgt at opretholde sin fabrik i Rusland, siger Lars Fruergaard Jørgensen til MedWatch. 

”Det er et af de dilemmaer, der ligger i at drive en global forretning. Vi har den holdning, at vores førsteprioritet er de patienter, der er afhængige af vores produkter,” siger Lars Fruergaard Jørgensen. 

Ifølge ham er ca. 700.000 russere afhængige af insulin fra Novo Nordisk. 

”Vi har valgt at sige, at hvis du lever med en kronisk sygdom og er insulinafhængig, så tilhører du måske nogle af de svageste segmenter i dit samfund. Og vi mener ikke, at vi kan trække os ud. Vi overvejer selvfølgelig løbende situationen, men vi har indtil nu valgt at sige, at vi skal være der for dem,” siger Lars Fruergaard Jørgensen. 

Selvom Novo Nordisk ikke går med planer om at forlade Rusland, har selskabet alligevel valgt at skrue ned for sine aktiviteter i landet, lyder det fra Novo Nordisk-topchefen. Selskabet sælger eksempelvis ikke sine GLP-midler i Rusland, ligesom der ikke vil blive lanceret nye produkter på det russiske marked. 

Ifølge den russiske lægemiddelstyrelse Roszdravnadzor har Novo Nordisk i overensstemmelse med russisk lovgivning givet ét års varsel om handelsstoppet af Ozempic, der blev taget af de russiske hylder i december 2023. 

”Vi har kørt det ned til det, vi mener, er virkelig essentielt - hvor der ikke vil være noget alternativ for dem (patienterne i Rusland red.),” siger Lars Fruergaard Jørgensen. 

Åbnede fabrik i 2015

Det var Lars Fruergaard-Jørgensens forgænger, Lars Rebien Sørensen, der for alvor satte Novo Nordisk på landkortet i Rusland med store investeringer i en lokal fabrik, der åbnede i 2015. En beslutning han senere har ærgret sig over. 

”Jeg har selv været for naiv,” sagde Lars Rebien Sørensen, der i dag er formand for Novo Nordisk Fonden, sidste år til Finans.dk. 

Fabrikken, der laver ”færdigvareproduktion” i Rusland, er totalt set ”en meget lille del” af Novo Nordisks forretning,” siger Lars Fruergaard Jørgensen. 

”Men det er det etiske dilemma, hvor vi vælger at sige, at vi er der ikke af finansielle årsager – vi er der for de patienter, som ikke vil kunne få insulin fra andre. Der er nogle få andre producenter - der er også lokale producenter - men der er ikke nogen, der producerer nok til at kunne erstatte værdien,” siger Lars Fruergaard Jørgensen. 

Så lige nu gør I ikke noget aktivt for at komme af med fabrikken?

”Nej, det gør vi ikke. Hvis vi solgte fabrikken, kunne den ikke producere. Så det er bare færdigvareproduktion. Fabrikken er afhængig af råvarer fra Danmark,” siger Lars Fruergaard Jørgensen. 

Novo Nordisk har solgt medicin i Rusland siden 1924. Selskabet hentede i 2022 mindre end én pct. af den samlede omsætning på det russiske marked.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også