Efter sløv start haler diabetestablet fra Novo Nordisk ind på topsællert

Det skulle være en revolution af diabetesmarkedet, da Novo Nordisk lancerede tabletten Rybelsus i 2019. Men det gik ikke, som hverken topchef Lars Fruergaard Jørgensen eller analytikerne havde ventet. Siden da har salget taget fart. 
Foto: Novo Nordisk / Pr
Foto: Novo Nordisk / Pr

Semaglutid-tabletten Rybelsus er kommet sløvere fra start end håbet. Men den er begyndt at komme efter det. 

Sådan lyder det fra Novo Nordisks adm. direktør, Lars Fruergaard Jørgensen, efter Danmarks største medicinalskab den første dag i februar kunne præsentere endnu et rekordregnskab i rækken af rekordregnskaber. 

Novo Nordisk havde med store forhåbninger om en revolution af diabetesmarkedet med lanceringen af tabletbehandlingen, der skulle erstatte den ugentlige injektion af milliardsællerten Ozempic. Det skete imidlertid ikke til en start, for mens Ozempic-væksten buldrede, haltede Rybelsus efter – til stor skuffelse hos iagttagere og analytikere. 

”Det er rimeligt at sige, at sammenlignet med vores oprindelige forventninger, da vi lancerede, var det indledende optag en smule skuffende – også sammenlignet med, hvad analytikerne forventede,” siger Lars Fruergaard Jørgensen. Han fortsætter:

”Under pandemien var det svært for vores repræsentanter at komme ud til lægerne, og det var svært for lægerne at starte patienterne på en ny behandling, mens Ozempic allerede var på markedet.”

Rybelsus haler ind

Rybelsus har nu været på markedet i tre fulde regnskabsår, og fra 2021 til 2022 har tabletten vist nye væksthøjder. Fra et salg på 4,8 mia. kr. i 2021 til et salg på 11,3 mia. kr. i 2022. 

Samtidig begynder Rybelsus at hale ind på Ozempic, når det gælder reel omsætning.

(Artiklen fortsætter efter grafikken)

”Rybelsus gør det rigtig godt lige nu. Vi ser en meget god vækst i USA, og vi ser en række af de markeder, hvor vi har lanceret efter pandemien, f.eks. i Italien, hvor der er et meget, meget stærkt optag,” siger Lars Fruergaard Jørgensen og fortsætter:

”Det er svært for et produkt at stå i skyggen af Ozempic – det tror jeg faktisk alle produkter vil have svært ved. Så når man ser på væksten hos Rybelsus sidste år, så er jeg meget tilfreds.”

Rybelsus-salget voksede 134 pct. fra 2021 til 2022, mens Ozempic-salget voksede 77 pct. i samme periode.

Stadig en satsning på sigt

At Novo Nordisk storsatser på oral dosering af lægemidler er ingen hemmelighed. Man kan eksempelvis kaste et blik på medicinalselskabets pipeline af kliniske studier med vidt forskellige former for oral dosering. 

Eksempelvis er Novo Nordisk i fase 3 med en tabletudgave af fedmemidlet Wegovy, der – ligesom Ozempic til diabetikere – skal i i dag injiceres subkutant. Samtidig tester Novo Nordisk Rybelsus med højere doser af semaglutid til diabetikere for at individualisere behandlingen. 

Foto: Novo Nordisk / Pr
Foto: Novo Nordisk / Pr

Sidst, men ikke mindst, er Novo Nordisk ligeledes i gang med studierne af en semaglutid-tablet, der skal tages en enkelt gang ugentligt – fuldstændig ligesom Ozempic. 

Hvorfor har tabletten ikke allerede indtaget hele markedet, når man tænker på, hvor mange fordele en tablet har over en injektion?

”Hvis du overvejer det, så er en ugentlig injektion faktisk en meget praktisk doseringsordning. På den måde behøver du kun at bekymre dig om din sygdom 52 gange om året sammenlignet med en daglig tablet,” svarer Lars Fruergaard Jørgensen. Han uddyber:

”Det er en mental ting, for patienterne er vant til, at de skal injicere sig selv – som i øvrigt er meget nemt. Nye patienter kan have det på en anden måde, så tabletter kan være attraktive for nogle, men for mange er en ugentlig injektion en nem sag.”

Opkøbt teknologi

Novo Nordisk havde i flere år et partnerskab med amerikanske Emisphere Technologies, inden Novo Nordisk i efteråret 2020 lagde 11,3 mia. kr. på bordet og overtog selskabet og dets teknologi, kaldet snac.

Det er snac-teknologien, som Rybelsus er bygget på. Teknologien gør det muligt for lægemidler at blive leveret i en tablet med et absorberingsfremmende hjælpestof. Teknologien letter absorberingen af små og store molekyler uden at ændre på deres kemiske form eller farmakologiske egenskaber.

Det gør, at Novo Nordisk i dag er det eneste selskab, der må og kan pakke GLP-1-analoger i tabletter. 

Hvornår forventer du så, at salget af Rybelsus vil overhale Ozempic?

”Det er et godt spørgsmål, som jeg ikke kan svare på. Rybelsus kommer måske aldrig til at overhale Ozempic. Man kan måske sige, at Rybelsus har en længere levetid, fordi det er sværere at producere, så det er sværere for andre at kopiere,” siger Lars Fruergaard Jørgensen og afslutter:

Men jeg tror, at begge produkter vil vise en god vækst side om side. Det er det samme aktive stof, men nogle patienter vil ikke bryde sig om at tage en injektion, så det er en oplagt mulighed for at bevæge os ind i den tidlige behandlingssituation og få en ekstra forretning på.”

Del artikel

Relaterede artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også