MedWatch

Biden indleder nyt angreb på medicinpriserne

I et nyt deskret lyder det, at USA's præsident Joe Biden inden for 45 dage vil have udarbejdet en omfattende plan til at bekæmpe høje priser på receptpligtig medicin og prisskæring. Novo og Lundbeck falder på børsen.

Foto: SAUL LOEB/AFP / AFP

USA's præsident, Joe Biden, har i et dekret fredag angrebet flere konkurrenceområder - heriblandt priserne på receptpligtig medicin, der ifølge præsidenten er mere end 2,5 gange så høje som i andre lande - hvis ikke højere.

Det har ført til, at hver fjerde amerikaner har svært ved at betale for deres medicin, mens hver tredje ikke tager deres medicin som anvist, fremgår det af dekretet.

I dekretet angriber Joe Biden lægemiddelproducenters brug af betalingsaftaler, hvor konkurrenter mod betaling undlader at træde ind på et marked.

Metoden skulle have løftet priserne med 3,5 mia. dollar - svarende til knap 22 mia. kr. - om året, samtidig med at den skulle bremse innovation på markedet.

Derfor vil Joe Biden kræve samarbejde med canadiske stammer og delstater for at sikre sikker import af medicin samt opfordre de amerikanske myndigheder Health and Human Services Administration (HSS) til at øge støtten til generiske lægemidler og kopimedicin for at sikre billigere løsninger.

HSS skal samtidig udarbejde en omfattende plan inden for 45 dage for at bekæmpe høje priser på receptpligtig medicin og prisskæring.

Den føderale handelskommission (FTC) vil samtidig blive opfordret til at forbyde den praksis, hvor store medicinalkoncerner betaler konkurrenter for at holde sig fra markederne.

Novo Nordisk, der sælger diabetes- og fedmemedicin i USA, falder fredag eftermiddag med 1,1 pct. til 536,10 kr. på børsen i København, og Lundbeck, der blandt andet producerer antidepressiver, falder 0,9 pct. til 199,90 kr.

Eli Lilly stævner USA's sundhedsministerium i splid om rabat på lægemidler

USA's sundhedsministerium irettesætter store medicinalselskaber ovenpå uenighed om rabat på lægemidler 

Mere fra MedWatch

Sanofi dropper udvikling af mRNA-vaccine mod covid-19

Moderna samt Pfizer og Biontech har sat sig så effektivt på markedet for mRNA-vacciner mod covid-19, at Sanofi nu dropper selskabets kandidat inden for samme teknologi - satser i stedet på mere traditionel vaccine-teknologi.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier