FDA godkender Veklury til indlagte covid-19-patienter

Veklury, der tidligere var kendt under navnet på aktivstoffet remdesivir, er som det første og eneste lægemiddel blevet endeligt godkendt til behandling af covid-19 i USA.
Remdesivir blev udviklet af Gilead i 2009 til behandling af hepatitis C og som muligt middel mod virussygdommen ebola. | Foto: ULRICH PERREY/AFP / POOL
Remdesivir blev udviklet af Gilead i 2009 til behandling af hepatitis C og som muligt middel mod virussygdommen ebola. | Foto: ULRICH PERREY/AFP / POOL
af ritzau

USA's lægemiddelstyrelse, FDA, har torsdag godkendt det antivirale middel Veklury (remdesivir) til behandling af indlagte covid-19-patienter. Dermed er Veklury det første og eneste lægemiddel, der er godkendt til behandling af sygdommen i USA.

Veklury produceres af det amerikanske medicinalselskab Gilead Sciences og gives intravenøst. Det var blandt andet Veklury, præsident Donald Trump fik, da han var i behandling for covid-19.

Godkendelsen fra FDA kommer få timer før den anden og sidste tv-debat mellem Donald Trump og hans demokratiske udfordrer, Joe Biden, natten til fredag dansk tid.

Veklury har siden maj været tilgængeligt under en nødgodkendelse fra FDA til behandling af indlagte patienter med svære symptomer på covid-19. Det vil sige indlagte med lave iltniveauer i blodet eller med brug for hjælp til at trække vejret.

I slutningen af august udvidede FDA nødgodkendelsen til at gælde alle indlagte coronapatienter.

Indtil den egentlige godkendelse torsdag har der således været tale om en "tilladelse til brug i nødsituationer".

Veklury var det første lægemiddel, der i et større klinisk studie viste effekt på patienter med covid-19.

Således nedsatte Veklury indlæggelsestiden fra 15 til 11 dage, var konklusionen på studiet, som også blev udført i Danmark.

Men i sidste uge meddelte Verdenssundhedsorganisationen (WHO), at dens globale forsøg med covid-19-behandlinger har vist, at Veklury ikke har nogen væsentlig effekt på patienternes indlæggelsestid eller chancer for at overleve.

WHO's undersøgelse er ikke blevet gennemgået af eksterne eksperter.

Veklury koster 3120 dollar (knap 20.000 danske kroner) for en femdages behandling eller 2340 dollar (knap 15.000 kroner) for offentlige indkøbere.

Veklury, der blev udviklet under navnet remdesivir, blev udviklet i 2009 til behandling af hepatitis C og som muligt middel mod virussygdommen ebola.

Danmark får nye forsyninger coronamedicin fra Gilead

Overlæger vil fortsat behandle med remdesivir trods WHO-studie

WHO-studie: Veklury kan ikke redde patienter 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også