MedWatch

Overlæger vil fortsat behandle med remdesivir trods WHO-studie

Lægemidlet remdesivir har ikke nogen effekt på covid-19-patienters chance for overlevelse, viser WHO-studie.

Foto: Aleksander Klug/Ritzau Scanpix

Det får ikke umiddelbart nogen betydning for brugen af lægemidlet Veklury (remdesivir) til hårdt ramte coronapatienter i Danmark, at et studie fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) viser, at midlet ikke har nogen effekt på patienters chance for overlevelse.

Det siger Jens Lundgren, der er professor og overlæge i infektionsmedicin på Rigshospitalet.

"Som det ser ud nu, så tror jeg ikke, at vi vil ændre på vores behandlingsretningslinjer og den måde, vi bruger stoffet på, fordi der er en fornemmelse af, at det virker."

Under coronakrisen har det siden foråret været kendt, at remdesivir kan gøre de ramte patienter hurtigere raske. Det pegede også et studie med dansk deltagelse i foråret på.

Men det nye WHO-studie viser altså, at midlet ikke kan redde patienters liv, skriver Financial Times.

WHO har ikke selv kommenteret resultatet.

Ifølge Jens Lundgren giver behandling med midlet gode resultater, hvis man bruger det korrekt.

"Det studie, vi selv var med til at lave, viste, at effekten af behandlingen var ret smal. Det kommer altså meget an på, hvem man giver det til. Man skal give det til patienter meget tidligt, efter at de bliver syge. Det er der, det har sin effekt, for hvis man kommer ind for sent i sygdomsforløbet, så forsvinder effekten," siger Jens Lundgren.

Også Christian Wamberg, som er overlæge på intensivafdelingen på Bispebjerg Hospital, fortæller, at behandlingen med remdesivir vil fortsætte.

"Vi redder ikke nødvendigvis de sværest syge, men det er et af de midler, vi har. Så jeg tænker da, at vi med baggrund i de studier og tal, vi har indtil videre, vil fortsætte med at bruge det. Det bliver brugt til stort set alle indlagte coronapatienter. Men vi ved fortsat ikke præcis, om det er det, der gør, at det går dem bedre," siger han.

WHO har testet fire forskellige lægemidler på 11.266 indlagte patienter. Det er remdesivir, hydroxyklorokin, antihiv-medicin og interferon.

Allerede i juni stoppede man dog med at bruge hydroxyklorokin og antihiv-medicinen, da det viste sig at være ineffektivt ifølge WHO.

Man fortsatte derfor med remdesivir og interferon på 500 hospitaler i 30 lande, fortalte WHO-chef Soumya Swaminathan onsdag.

Det nye studie viser, at ingen af de to lægemidler "væsentligt påvirkede dødeligheden" eller reducerede behovet for respirator for patienterne.

WHO-studie: Veklury kan ikke redde patienter 

Mere fra MedWatch

Biomarin forbereder sig på europæisk godkendelse af Ascendis-konkurrent

Amerikanske Biomarin opjusterer både forventningerne til omsætningen og underskuddet i forbindelse med regnskabet for årets andet kvartal. Samtidig melder selskabets topchef, at det kommercielle team er i gang med forberedelserne til en eventuel godkendelse af Voxzogo, der kan blive en mulig konkurrent til Ascendis-kandidat.

Merck lander som ventet i andet kvartal

Medicinalselskabet Merck, kendt som MSD i Europa, har torsdag leveret et regnskab for årets andet kvartal, der i det store hele lever op til analytikeres forventninger til såvel indtjening som omsætning.

FDA giver Lantus-patienter adgang til efterligning fra Mylan

Den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, har onsdag godkendt, at brugere af det langtidsvirkende insulin Lantus fra Sanofi kan få udleveret det langtidsvirkende insulin Semglee fra Mylan, uden først at få udskrevet en specifik recept på Semglee hos lægen. Sydbank-analytiker vurderer dog ikke, at det får stor betydning for Novo Nordisk.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier