MedWatch

Zealand bød på firma, kort før verden lukkede ned, og fik en amerikansk organisation: "Det var lidt heldigt"

Hvis ikke Zealand Pharma havde opkøbt det fallerede amerikanske selskab Valeritas, havde det nu været umuligt for selskabet at opbygge en amerikansk salgsorganisation på grund af coronaviruspandemien, siger topchef Emmanuel Dulac.

Emmanuel Dulac, adm. direktør i Zealand Pharma. Foto: Zealand Pharma / PR

Blot en måned før Danmark lukkede ned på grund af coronaviruspandemien, afgav Zealand Pharma et købstilbud på den fallerede amerikanske virksomhed Valeritas og selskabets 110 mand store salgsorganisation.

Dengang så adm. direktør Emmanuel Dulac en smart genvej: I stedet for selv at ansætte en salgsorganisation på amerikansk jord til lanceringen af Zealand Pharmas første middel, dasiglucagon, kunne han blot overtage Valeritas' eksisterende organisation.

"Hvis handlen ikke går igennem, står vi stadig på egne fødder. Men det her kunne være en rigtig god mulighed," sagde Emmanuel Dulac den 10. februar til MedWatch.

I dag – i skyggen af coronaviruspandemien – har opkøbet vist sig at være mere end en god mulighed. Faktisk har det nærmest afværget en krisesituation.

"Jeg kan med fuldkommen sikkerhed sige, at hvis ikke vi havde gjort det, så havde det været umuligt at opbygge en organisation i USA fra bunden," siger Emmanuel Dulac til MedWatch.

Han påpeger, at det i øjeblikket er umuligt for Zealand Pharma at flyve til USA og mødes med ansøgere. Og han mener ikke, at det havde været muligt at stable en organisation på benene udelukkende gennem videomøder.

"Man kan godt ansætte en håndfuld mennesker på den måde, men ikke en hel organisation på 100 personer," siger Emmanuel Dulac.

"Det var lidt heldigt, at vi ikke var nødt til at ændre vores planer, og at vi nu kan fokusere på aktiviteter forud for lanceringen af vores nødpen (dasiglucagon, red.). Uden opkøbet ville vi stadig have svært ved overhovedet at ansætte folk," siger han.

Klar til lancering

Zealand Pharma overtog endegyldigt Valeritas i begyndelsen af april, og sammenlægningen af de to selskaber er nu fuldført, fortæller Emmanuel Dulac.

Selskabet mangler dog fortsat et besætte et par nøgleposter for at fuldende den amerikanske organisation. Det gælder blandt andet stillingen som øverste chef for den amerikanske afdeling, som "forhåbentlig kommer til snart," med Emmanuel Dulacs ord.

"Integrationen er færdig, og nu skal vi bygge en fuld organisation, hvilket kommer til at tage mere tid," siger Emmanuel Dulac.

Zealand Pharma forventer stadig at være helt klar til lanceringen af dasiglucagon, inden året er omme.

Selskabet sendte dasiglucagon til godkendelse hos FDA i slutningen af marts som nødbehandling mod hypoglykæmi – akut lavt blodsukker. Med en maksimal sagsbehandlingstid på ti måneder kan selskabet forvente svar i begyndelsen af 2021.

Mødes med betalere

Zealand Pharma har lige nu opdelt sin salgs- og markedsføringsorganisation i to: Den første gruppe fokuserer på den forestående lancering af dasiglucagon, og det indebærer blandt andet dialoger med dem, der skal betale for lægemidlet i USA.

"Market access-holdet skal snart mødes med betalere, forsikringsselskaber og tilskudsgivende myndigheder, så vi kan begynde at positionere Zealand hos dem. De kan godt lide at have en forståelse for vores pipeline og vores teknologier, så de kan forberede sig på nye produkter," siger Emmanuel Dulac.

"Og igen: Uden det her opkøb, så ville det have været en god plan på papiret, som vi ikke ville have haft nogen til at eksekvere," tilføjer han.

Den anden gruppe fokuserer på diabetespumpen V-Go, som Zealand Pharma har overtaget med købet af Valeritas. V-Go omsatte for 150 mio. kr. i de første ni måneder af 2019, inden Valeritas gik konkurs, men det er endnu for tidligt at sige, hvor meget omsætning og overskud Zealand Pharma kan forvente.

"Vi kan formentlig godt fremskrive tallene for salg og marginer og udgifter fra 2019 til 2020, men det, vi ikke kan forudse, er påvirkningen fra covid-19 på salgsvækst og omsætning. De fundamentale tal bag produktet har ikke ændret sig, men vi skal analysere betydningen af covid-19, og derfor er det for tidligt at besvare spørgsmålet," siger Emmanuel Dulac.

"Vi er nok klar til at give en lidt nærmere guidance, når vi kommer med regnskab for andet kvartal," siger han videre.

Zealand Pharma aflægger det regnskab den 13. august.

Boehringer og Zealand vil overgå Novo – måler fedmemiddel op mod semaglutid

Zealand Pharma brugte 180 mio. kr. i første kvartal – forventer at spendere 1 mia. kr. i år

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier