Selskabers corona-ambitioner sender aktier på himmelfart

Aktiekurserne hos fire danske life science-selskaber, der har meldt sig ind i kampen om en vaccine, test eller behandling mod covid-19, er buldret i vejret med mellem 35 og 299 pct. Analytikere kalder det naturligt, men advarer også. Kun et fåtal vil lykkes, og dem der ikke gør, vi prompte få det at føle, lyder det.
Foto: Olivia Loftlund
Foto: Olivia Loftlund

Danske biotekselskaber, der udvikler tests, vacciner eller behandlinger mod coronasygdommen covid-19 oplever et sandt børseventyr med aktiekurser, der kun går en vej: stejlt opad.

Det gælder selskaber som Expres2ion Biotech, Oncology Venture, Bioporto og Qlife, der alle har meldt sig ind i kampen om at komme først med løsninger, der kan hjælpe med at gøre en ende på pandemien, og som for ’vinderen’ af ræset formodentligt vil indbringe store indtægter fra salg af de kraftigt efterspurgte behandlinger, vacciner eller tests.

Spørger man investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen, er investorreaktionen naturlig, især for de små- og mellemstore virksomheder med en børsværdi på 50, 100 eller 200 mio. kr.

"Det er helt efter bogen, at vi ser aktiekurserne bevæge sig så meget, som de gør for de her selskaber," siger Per Hansen til MedWatch.

"Investorerne tænker på salgspotentialet, der jo er helt enormt, hvis man som relativt lille virksomhed hurtigt og først finder en vaccine, behandling eller test mod sygdommen, som hele verden jo lige nu skriger på," uddyber han.

Stigninger på op til 300 pct. efter coronanyt

MedWatch har taget et kig de fire nævnte danske biotekselskaber og set på udviklingen i deres aktiekurser fra dagen før, de første gang meldte noget coronarelateret ud til offentligheden, frem til i dag, mandag.

Billedet, der tegner sig, er helt entydigt: Kurserne er alle steget endog særdeles kraftigt.

De helt store vinder er biotekselskabet Expres2ion, hvor aktiekursen er steget med 299 pct., efter selskabet 6. februar annoncerede, at det er gået i gang med at udvikle en vaccine mod covid-19.

Søren Løntoft Hansen, chefaktieanalytiker i Sydbank, er ligesom Per Hansen fra Nordnet heller ikke overrasket over de massive kursstigninger.

"I en usikker verden, hvor mange selskaber er negativt påvirket af udbruddet af covid-19, søger investorerne med lys og lygte efter selskaber, som enten i nogen grad eller fuldstændig har immunitet overfor covid-19 eller ligefrem potentielt vil få gavnlig effekt af covid-19," siger Søren Løntoft Hansen til MedWatch.

”Derfor giver det, generelt betragtet, god mening med disse kursstigninger,” tilføjer han.

Expres2ion tror på fortsatte stigninger

Hos højdespringeren Expres2ion Biotech, der er noteret i Sverige, glæder adm. direktør Bent U. Frandsen sig ikke overraskende over investorernes købelyst.

"Det er altid godt at se, at børsmarkedet sætter pris på Expres2ions aktiviteter. En så høj stigning glæder naturligvis aktionærerne, der tror på vores forsknings- og udviklingsaktiviteter, og som har sat deres lid til at selskabet kan give en merforrentning på deres investeringer," siger han til MedWatch.

Expres2ion har 10-15 forskere ansat i hovedkvarteret i Hørsholm og tilsvarende i søsterselskabet Adaptvac samt på Københavns Universitet, såvel som hos Wageningen Universitet, Leiden Universitet, og Tübingen Universitet.

Selskabets aktie har siden den første udmelding om vaccine-arbejdet fået yderligere luft under vingerne af nyheden om, at arbejdet er foran den oprindelige tidsplan, og at man havde fundet en produktionspartner, AGC Biologics, der vil være med til at producere vaccinen til klinisk testning og kommerciel anvendelse.

”Al den brainpower der omkredser Expres2ions beskedne størrelse, koblet sammen med det faktum at vores covid-19 vaccine projekt ser ud til at være lidt foran vores oprindelige tidsplan, tror jeg, er medvirkende til, at der sættes pris på det i aktiemarkedet,” siger Bent U. Frandsen.

Hertil kom nyt om et samarbejde med Novo Nordisk om at udvikle en antistoftest, der skal bestemme, om en person tidligere har været smittet med coronavirus.

”Så der er grundlag for en stor værdistigning, tænker jeg,” siger Bent U. Frandsen, der siden nytår har kunnet notere sig vækst i aktiekursen på 317 pct.

Ekstremt lille chance for succes

Verden skriger på behandlinger, og er man eneste spillere på markedet med kuren, vil man stort set selv kunne bestemme prisen, vurderer Per Hansen fra Nordnet.

"For små eller mellemstore virksomheder vil det jo kunne mangedoble børsværdien - med 50, 100 eller endnu mere," siger Per Hansen.

Han forstår derfor godt, at der er mange, "der lige nu løber på de her halve, kvarte eller ottendedelschancer".

"Behovet for at finde et virksomt lægemiddel, eller en effektiv vaccine er jo lige så stort, som det afkast, man får, hvis det lykkes at finde noget, der virker og ikke mindst komme først med det," siger Per Hansen, men dog også kommer med en advarsel:

For antallet af selskaber, der melder sig ind i corona-kapløbet, bliver stadig større, og kun et fåtal af de mange virksomheder vil lykkes med deres forehavende, for vaccine- og lægemiddeludvikling især er vanskeligt og dyrt.

"Sandsynligheden for, at de små og mellemstore virksomheder har en chance, er i udgangspunktet ekstremt lille. For hver gang, der er 100, 200, 500 eller 1.000 af de små selskaber, der prøver, vil der være ét, det lykkes for. Hver gang, der er et håb, er der i hvert fald 50 forsøg, der flopper," siger Per Hansen.

Det kan også vise sig, at der skal langt flere data til for at kunne dokumentere effekt, at der er 100 andre, der arbejder på præcist det samme, eller at medicinalkæmperne med enorme kapaciteter og manpower fejer de små ud over kanten.

"Hvis de store kanoner sætter 500 mand i gang i deres forsknings- og udviklingsafdelinger, vil de jo på et splitsekund løbe de mindre selskaber over ende," siger Per Hansen, der direkte adspurgt ikke selv vil sætte sine sparepenge på de mindre biotekselskaber, der er gået ind i covid-19.

"Det vil jeg ikke. Og det er ikke fordi, de her selskaber ikke gør det godt. Det er ikke fordi, de her selskaber ikke er meget ihærdige. Det er bare sådan, at det er rigtigt svært at udvikle noget mod corona, og at konkurrencen er enorm," siger Per Hansen.

Så, hvad er det, der afgør, om aktiekurserne fortsat skal stige eller om de omvendt skal ned igen?

"En spekulativ bølge, som den der er nu, varer så længe, at selskaberne bliver ved med at rapportere om, at de har noget lovende, og at investorerne har tillid og tro på det," siger Per Hansen.

Der går "flokmentalitet i den" - siger Per Hansen videre - hvor alle investorerne, der sprang ind, vil springe ud igen, i det øjeblik, selskaberne ikke fortsætter med at offentliggøre enslydende positive meddelelser i kølvandet på de første.

Han bakkes op af Søren Løntoft Hansen fra Sydbank.

"Det er selvsagt ikke alle, der kommer succesfuldt igennem, og når de kommer med meldinger om, at det ikke er lykkedes for dem, vil de hurtigt se deres aktiekurs falde tilbage," siger han.

Plads til flere spillere på markedet

Tilbage hos Expres2ion har Martin Roland Jensen som bestyrelsesformand ”selvfølgelig et øje på aktiekursen hele tiden”.

Den tidligere topchef i Cytovac er overbevist om, at aktiefesten ikke slutter lige med det første.

”Jeg er helt sikker på, at den kan trække meget mere, og jeg regner bestemt med, at vi kommer til at se en ganske betydelig stigning også i de næste måneder og år,” siger Martin Roland Jensen til MedWatch.

Han anerkender, at Expres2ion-aktiens himmelflugt i høj grad kan tilskrives indtoget i covid-19, men betoner også, at selskabets andre udviklingsprojekter, herunder et igangværende i brystkræft, også er med til drive kursen i vejret.

”Vi lagde for nyligt en ny strategi, hvor vi engagerer os meget mere aktivt i udviklingsprojekter. Det tror jeg, investorerne kvitterer for. Men det er klart, at coronavaccinen spiller en stor rolle,” siger Martin Roland Jensen.

Formanden er ikke så bekymret for, at andre selskaber kommer før Expres2ion med en effektiv covid-19 vaccine.

"Det er ikke nødvendigvis den store katastrofe. Jeg tror, at det bliver en pallette af løsninger, der skal finde anvendelse for denne sygdom - ligesom for så mange andre sygdomme," siger Martin Roland Jensen.

Samme vurdering deler Sydbank-analytikeren Søren Løntoft Hansen.

"Jeg tror, at vi ikke kun kan binde en tilbagevenden til den normale verden an på en enkelt vaccine, behandling eller test. Jeg tror, vi vil vi se mange forskellige vacciner brugt på forskellige subpopulationer."

Tilsvarende med tests til diagnosticering.

Man kan forestille sig hurtigtvirkende tests udviklet specifikt til sundhedspersonale eller personer, der arbejder i nærheden af covid-19-patienter, og som har brug hurtigt svar.

Og andre tests til brug for folk, der ikke har samme akutte behov for afklaring, vurderer Søren Løntoft Hansen.

"Jeg tror derfor, at der er plads til mange spillere på markedet. Det bliver ikke the winner takes it all, men det er klart, at den der kommer først, selvfølgelig får et forspring," siger Søren Løntoft Hansen.

Dansk vaccinefirma starter udvikling af vaccine mod coronavirus

Oncology Venture melder sig ind i kampen mod coronavirus – vil udvikle behandling med eget lægemiddel

Bioporto vil udvikle test for covid-19 sammen med SDU

Medicofirma klar med covid-19-test om 4-6 uger 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også