Lundbeck-direktør: Opkøb er på tale, hvis det rigtige dukker op

Trods to virksomhedsopkøb i 2019 er Lundbeck ikke nødvendigvis færdig med at tilføre andre selskabers opdagelser til dets pipeline, fortæller adm. direktør Deborah Dunsire.
Foto: Gregers Tycho/ERH
Foto: Gregers Tycho/ERH
AF RITZAU FINANS

Med to opkøb i 2019 har Lundbeck sikret sig et godt fundament for vækst i de kommende år.

Ønskelisten til eventuelle nye tilkøb er dog ikke nødvendigvis tom, og selskabet ser sig stadig om efter muligheder, der kan styrke pipelinen med lægemiddelkandidater.

Det fortæller administrerende direktør Deborah Dunsire.

"Hvis jeg skal vælge noget at arbejde med, vil det sikkert blive vores pipeline af fase 2-midler. Men det er ikke noget, der haster," siger Deborah Dunsire til Ritzau Finans.

Hun peger på, at de seneste opkøb af ikke mindst Alder Biopharmaceuticals har styrket den sene pipeline med migrænemidlet Eptinezumab.

Samtidig glæder Lundbeck-direktøren sig over en del gode projekter i den tidlige udviklingsfase 1.

"Men vi bliver ved med at kigge os for i landskabet, og der sker nogle meget interessante ting - også i den tidlige fase. Vi bliver ved med at mødes med selskaber, så hvis det rigtige dukker op, vil vi tage affære og indlicensere, indgå partnerskab eller lave en aftale, som gælder eksempelvis en region," siger Deborah Dunsire.

Finansielt har Lundbeck stadig en del muskler at spille med i størrelsesordenen 1-2 mia. dollar, alt afhængig af hvor store indtægter opkøbsmålet selv bidrager med fra dag ét.

Med købet af Alder nærmer Lundbeck sig en markedsføring af Eptinezumab til forebyggelse af migræne på det amerikanske marked, hvis ellers den amerikanske lægemiddelstyrelse giver grønt lys den 21. februar.

Analytikere spår et salg i år af Eptinezumab på 227 mio. kr. ifølge estimater indsamlet af Lundbeck selv, og de ser også ganske kraft vækst for migrænemidlet i de kommende år, som i hvert fald ifølge analytikerne vil sikre, at Lundbeck kan levere fremgang i alle år frem til 2025.

I 2021 kan dog byde på lille bump på vejen, vurderer Deborah Dunsire.

"Vi får et patentudløb på Northera i 2021, og det er sandsynligt, at vi får en flad udvikling i omsætningen - eller måske et lille fald."

Lundbeck venter dog ikke et lige så hurtigt fald i omsætningen af Northera, som det så med epilepsimidlet Onfi, da det gik af patent. Det skete i fjerde kvartal 2018, hvor omsætningen dykkede med 38 pct. til 496 mio. kr., hvorefter salget i 2019 skrumpede til en tredjedel - eller til bare 1052 mio. kr. fra 3165 mio. kr. i 2018.

"Northera retter sig mod et ret specialiseret område, og for den type produkter falder salget typisk langsommere (ved kopikonkurrence, red.), men det falder stadig," siger Deborah Dunsire.

Coronavirus holder Lundbecks kinesiske ansatte hjemme – konsekvensen rammer i februar og marts Analytiker: Godkendt regnskab fra Lundbeck – prognosen er til den svage side Lundbeck kom bedre ud af 2019 end ventet men ser svagere 2020 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også