MedWatch

Abbvie og J&J sender midler til Kina mod coronavirus – MSD, Gilead overvejer indsats

En række medicinalselskaber sender nu hiv-midler til Kina, som måske kan afhjælpe den coronavirus, der har slået mere end 100 mennesker ihjel.

Sikkerhedsvagter patruljerer det fiskemarked i den kinesiske by Wuhan, hvor coronavirussen brød ud omkring årsskiftet. Foto: Hector Retamal / AFP / Ritzau Scanpix

De to amerikanske medicinalselskaber Abbvie og Johnson & Johnson sender nu forskellige lægemidler mod hiv til Kina i håb om, at de kan have effekt på den coronavirus, som har taget mere end 100 menneskeliv i landet.

Samtidig undersøger både MSD og Gilead muligheden for at foretage lignende indsatser.

Det skriver The Wall Street Journal.

Abbvie har doneret for 14 mio. kr. af hiv-midlet Kaletra til indsatsen mod coronavirus. Det sker efter, at Kina for få dage siden anmodede Abbvie om en forsendelse af det antivirale middel, da landet gerne vil teste dets effekt på coronavirussen.

Kaletra er en kombinationsbehandling af to aktivstoffer, lopinavir og ritonavir, som tidligere har vist effekt mod en anden coronavirus, der er i familie med den, der lige nu spreder sig i Kina og resten af verden – nemlig SARS-virussen, som brød ud i 2002 og var skyld i 774 dødsfald.

Et hospital i den kinesiske by Wuhan, hvor coronavirussen først blev opdaget på et fiskemarked omkring årsskiftet, afprøver lige nu Kaletra i et lynopsat klinisk studie mod coronavirussen.

Kina har også bedt Johnson & Johnson om en forsendelse af deres hiv-middel Prezcobix, som Johnson & Johnson har efterkommet, og som nu også skal afprøves mod coronavirussen.

Derudover fortæller MSD til The Wall Street Journal, at de har sat et hold forskere til at undersøge, om nogen af deres lægemidler og vacciner potentielt kunne have en effekt mod coronavirussen.

Og Gilead fortæller til avisen, at selskabet er i dialog med de kinesiske myndigheder om muligheden for at benytte selskabets lægemiddelkandisat remdesivir, som endnu ikke er godkendt af nogen lægemiddelmyndigheder, mod coronavirussen.

Remdesivir var egentlig tiltænkt som en behandling mod ebola og viste effekt mod sygdommen, men var samtidig mindre effektiv end de to vacciner, som henholdsvis MSD og J&J/Bavarian Nordic har udviklet.

Efter seneste optælling har coronavirussen smittet 4500 mennesker og slået 106 ihjel, men det tal stiger i øjeblikket dag for dag. Langt de fleste smittede findes i Kina, hvor virussen som nævnt brød ud, og virussen har også bredt sig til Japan, Thailand, USA og Tyskland.

Kinesiske myndigheder anbefaler hiv-middel mod coronavirus

USA finder første tilfælde af Kina-virus hos amerikaner

Ny luftvejssygdom bryder ud i Kina og spreder sig til Japan

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier