Amerikansk kræftfirma fremviser gode tidlige data – aktien stiger 140 pct.

Biotekselskabet Forty Seven har annonceret positive data fra to fase 2-studier og et præklinisk studie mod forskellige kræftformer, som har fået selskabets aktie til at stige 140 pct. på to dage.
Den nobelprisvindende kræftforsker James Alisson sidder i bestyrelsen hos Forty Seven. | Foto: Shannon Stapleton / Reuters / Ritzau Scanpix
Den nobelprisvindende kræftforsker James Alisson sidder i bestyrelsen hos Forty Seven. | Foto: Shannon Stapleton / Reuters / Ritzau Scanpix

Det amerikanske biotekselskab Forty Seven, der udspringer af forskning fra Stanford University, oplevede hvad der må kendetegnes som eksplosiv vækst på aktiemarkedet, efter at firmaet mandag præsenterede nye data fra to tidlige studier.

Forty Sevens aktie steg mandag 110 pct. efterfulgt af en stigning tirsdag på yderligere 14 pct., hvilket bragte den samlede stigning op på 140 pct. over to dage.

Selskabet fremviste først nye data fra to fase 2-studier med selskabets hovedkandidat magrolimab i kombination med Celgenes kræftmiddel Vidaza mod myelodysplastisk syndrom, en form for knoglemarvskræft, og akut myeloiud leukæmi, en form for blodkræft.

Studierne viste, at 50 pct. af knoglemarvskræftpatienterne opnåede complete response – og altså blev fri for alle tegn på kræft – mens 55 pct. af blodkræftpatienterne opnåede det samme.

Langtidsholdbar effekt

Det betyder ikke, at patienterne blev kurerede, for kræft kan vende tilbage, selvom alle tegn forsvinder.

Effekten af magrolimab ser dog også ud til at være langtidsholdbar, da ingen af studierne endnu har nået en median for, hvornår behandlingen ikke længere virker, efter henholdsvis 6,4 måneders studie inden for knoglemarvskræften og 8,8 måneders studie inden for blodkræften.

Det vil sige, at behandlingen efter de ovennævnte tidsperioder stadig virkede for over halvdelen af patienterne.

Samtidig var behandlingen veltolereret af patienterne og så ikke ud til at være mere toksisk end Vidaza alene, skriver Forty Seven.

Magrolimab er en antistofbehandling rettet mod proteinet CD47, som kræftceller benytter til at bedrage immunforsvaret ved at signalere, at de ikke er farlige.

Idéen kan sammenlignes med Genmabs kræftmiddel Darzalex, der er rettet mod et andet protein, CD38, som findes på knoglemarvskræftceller.

Gode prækliniske resultater

Forty Sevens løftede også sløret for data fra et præklinisk studie med et nyt antistof ved navn FSI-174, som selskabet udvikler i kombination med magrolimab til brug ved stamcelletransplantation.

Formålet er at lave en behandling, som kan bruges til at forberede patienter til stamcelletransplantationer mod kræft, som er mindre giftig end den nuværende standardbehandling, kemoterapi.

Her melder selskabet, at det vil starte et fase 1-studie på baggrund af positive prækliniske resultater.

Stanford-firmas tidlige forsøg fjerner alle tegn på genstridig kræft hos otte patienter 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også