Biotekfirma flyttede til Holland for at hente penge: "Der er et problem i Europa, men for os var løsningen i Holland"

Hollandske venturefonde investerer i disse dage millionbeløb i danske biotekselskaber og opfordrer danske virksomheder til at kigge sydvestpå i jagten på finansiering. Folkene bag Allero Therapeutics flyttede deres virksomhed til Holland af samme grund.
Emil Pot er adm. direktør i biotekselskabet Allero Therapeutics, som han sammen med de to tidligere ALK-direktører Poul Sørensen og Flemming Steen Jensen flyttede til Holland for at sikre en investering. | Foto: NLO / PR
Emil Pot er adm. direktør i biotekselskabet Allero Therapeutics, som han sammen med de to tidligere ALK-direktører Poul Sørensen og Flemming Steen Jensen flyttede til Holland for at sikre en investering. | Foto: NLO / PR

Da belgisk-hollandske Emil Pot, danske Poul Sørensen, spanske Federico Grego og hollandske Kees Leenhouts i 2016 stiftede biotekselskabet Allero Therapeutics, var en af de første opgaver at blive enige om, hvor det pan-europæiske opstartsfirma skulle placere sit hovedkvarter.

De fire stiftere grundlagde selskabet i Belgien, hvor adm. direktør Emil Pot bor, men i håb om at finde penge til projektet overvejede stifterne at flytte selskabet til Paris, hvor Poul Sørensen bor, eller måske Holland eller Danmark.

I sidste ende faldt valget på Holland, og det skyldtes én ting: En investering fra Rotterdam-baserede Swanbridge Capital, som senere blev fulgt op af en millioninvestering fra den hollandske venturefond Curie Capital.

"Vi ledte ikke bare efter risikovillig kapital eller venturekapital, men seedfinansiering – altså tidlig, tidlig finansiering. Det er et område, hvor der generelt er et problem i Europa, men for os var løsningen i Holland," fortæller Emil Pot, der er adm. direktør i Allero Therapeutics, til MedWatch.

"Det var afgørende for vores beslutning om at tage til Holland. Uden seedfinansieringen havde vi ikke gjort det," siger han videre.

Drysser penge over Danmark

Emil Pot og Allero Therapeutics er ikke de eneste, der har fundet penge til deres biotekprojekt i træskolandet.

Over de seneste år har hollandske pengekasser som Van Herk Investments, Inkef Capital, Gilde Healthcare, Life Science Partners (LSP) og Forbion skudt millioner i en lang række danske biotekselskaber.

Det gælder eksempelvis Zealand Pharma, der i september fik 560 mio. kr. fra Van Herk Investments; Draupnir Bio, der i oktober fik 225 mio. kr. fra blandt andet Gilde Healthcare og Inkef Capital; samt NMD Pharma, der i marts sidste år fik 280 mio. kr. fra blandt andet Inkef Capital. Derudover har firmaer som Orphazyme, Ascendis Pharma, Santaris og Symphogen hentet tidlige millioner hos hollandske fonde.

De seneste håndsrækninger fra Holland er kommet samtidig med, at brancheforeningen Dansk Bioteks formand Hans Schambye har advaret om, at de danske venturefonde som Novo Seeds, Lundbeckfonden Emerge og Sunstone Capital ikke har nok penge til at brødføde alle de lovende selskaber, der opstår i Danmark.

Derfor opfordrer Dharminder Chahal, der er investeringschef i den hollandske familiefond og Zealand Pharma-storinvestor Van Herk Investments, flere danske selskaber til at søge sydvestpå i jagten på kapital.

"Set fra min synsvinkel, er vi i en situation, hvor der sker mange spændende ting i Danmark, mens der er kapital i Holland, som leder efter muligheder i Europa. Så på den måde synes jeg, at det ville være klogt at prøve at søge kapital her," siger Dharminder Chahal.

Han peger på Genmab, der har forskningscenter i Utrecht i Holland og en hollandsk topchef i Jan van de Winkel, som et godt eksempel på, hvad et bioteksamarbejde mellem Danmark og Holland kan medføre.

"Det største biotekselskab i Europa er et dansk selskab. Jeg ville faktisk sige hollandsk, men jeg kan godt give jer æren. Vi har den her Genmab-historie, som er en stor succes, så hvorfor ikke?" siger Dharminder Chahal.

"Mere money i Holland"

Det hollandske spindelvæv af venturefonde og pengekasser minder om det danske. Der findes venturefonde, som er specialiseret i life science, og der findes delvist statsligt støttede fonde, som investerer en blanding af private og offentlige kroner i helt tidlige projekter, i stil med de danske innovationsmiljøer.

I Holland er der bare mere af det hele, lyder vurderingen fra Mats Blom, der var finansdirektør i Zealand Pharma indtil marts i år og i dag arbejder som finansdirektør i det hollandske biotekselskab Northsea Therapeutics, der tidligere har fået 190 mio. kr. fra hollandske Forbion og Novo Seeds.

"I den tid, jeg nu har været i Holland, har jeg set, at der er en ekstremt stor og levende venturekapital-scene inden for biotek. Der er ekstremt mange venturefonde, som investerer i tidlige og mellemstadie-virksomheder. I Danmark findes de også, men jeg oplever, at der er meget mere her," siger Mats Blom.

"Jeg har lidt en følelse af, at der er flere selskaber i Danmark, men at der er mere money i Holland. Og de fonde, jeg har været i kontakt med, investerer ikke bare lokalt, men også i Europa og USA. De er internationale," siger Mats Blom.

Hollands egen Astrazeneca

At lige præcis Holland tilsyneladende har et livligt venturemiljø kan skyldes flere overordnede og konkrete faktorer, mener Cillian King, der er investeringschef i den delvist offentligt støttede fond Swanbridge Capital, og som selv har stået for fondens investering i Allero Therapeutics.

Grundlæggende mener Cillian King, at det hænger sammen med de talrige hollandske universiteter i Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Nijmegen, Maastricht, Eindhoven, Groningen og så videre, der afføder investeringsværdige idéer – samt dem fra nabolandet Belgien. 

Derudover fortæller Cillian King, at Holland engang har oplevet deres egen version af, hvad den svenske life science-industri oplevede, da Astrazeneca flyttede sit hovedkvarter til England i 2013 og massefyrede svenske medarbejdere, som siden i stor stil har startet deres egne biotekselskaber.

Det skete, da MSD i 2010 besluttede at lukke et forskningscenter i byen Oss, som tidligere tilhørte det hollandske medicinalselskab Organon Biosciences.

"De lukkede en meget stor forskningsenhed, hvilket efterlod massevis af mennesker uden arbejde. Den by, Oss, er nu en kæmpestor biotek-hub. Alle forskerne har stort set startet deres egne virksomheder, hvilket selvfølgelig også har været muliggjort af offentlig støtte og regionale fonde, der har hældt penge ind i biotekselskaberne," fortæller Cillian King.

Fra asken efter Organon Biosciences opstod en række selskaber, som siden er blevet til venturesucceser. Det gælder eksempelvis Acerta Pharma, som oprindeligt fik venturepenge fra den hollandske fond Biogeneration Ventures og blev solgt for 7 mia. dollar – 48 mia. kr. – til Astrazeneca i 2015.

"Den succes er som en katalysator, der igen leder til flere spinoffs," siger Cillian King.

Inspireret af USA

Dharminder Chahal fra Van Herk Investments mener ligesom Cillian King, at der er en unægtelig sammenhæng mellem det hollandske venturemiljø og landets mange universiteter.

Men han siger også, at de hollandske venturefonde oprindeligt blev inspireret af succeserne i den amerikanske biotekbranche, ligesom Danmarks første biotekventurefond fra Bankinvest.

Han mener også, at den amerikanske biotekbranches mange succeser har inspireret venturefondene i Holland, ligesom i Danmark.

"Holland er et lille land, der altid har været ret entreprenant. Da vi så de tidlige succeser i USA, førte det til et skifte i mindsettet i Holland," siger Dharminder Chahal.

"Familiefonde som Van Herk og også nogle institutionelle pensionsfonde kom med venturekapitalen på det tidspunkt. Det gik alt sammen op i en højere enhed for 12-15 år siden," siger han videre.

Både Dharminder Chahal og Cillian King slår dog også fast, at Holland ikke er et rent slaraffenland, når det kommer til biotek-venturepenge.

"I vores branche har man aldrig penge nok," siger Dharminder Chahal.

"Det er så kapitaltung en industri, at der er kronisk mangel på penge. Hvis du spørger hollandske startups, især de helt tidlige, der forsøger at få en ny opfindelse til at lykkes, så tror jeg, at alle her også vil klage over, at der ikke er nok," supplerer Cillian King.

Gode vinde

Hos Northsea Therapeutics opfordrer Mats Blom alligevel danske biotekvirksomheder til at kigge mod Holland, når de leder efter kapital.

"Det vil jeg absolut opfordre til. Og jeg ved uformelt, at der er danske selskaber, som gør det allerede," siger Mats Blom.

Samme opfordring lyder fra Emil Pot fra Allero Therapeutics.

"Der blæser gode biotekvinde i Holland lige nu," siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også